Βάρυναν τα εταιρικά νέα

Οι επενδυτές αγνόησαν τα στοιχεία απασχόλησης
Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2002 00:01

TΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ εταιρικά νέα επισκίασαν τα θετικά από το «μέτωπο» της οικονομίας, με αποτέλεσμα η Wall Street να κλείσει με μεγάλες απώλειες την εβδομάδα. Τα αποθαρρυντικά νέα ήρθαν από το γίγαντα φαρμάκων Schering-Plough και την Alcoa, το μεγαλύτερο παραγωγό αλουμινίου στον κόσμο.

Ακόμη χειρότερα, τα αρνητικά νέα από την EMC οδήγησαν τη μετοχή της εταιρείας αποθήκευσης δεδομένων στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας, ασκώντας πιέσεις και στις μετοχές ανταγωνιστικών εταιρειών και πιέζοντας το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στα χαμηλότερα επίπεδα εξαετίας.

«Το κλίμα είναι πολύ άσχημο. Οι επενδυτές φοβούνται να αγοράσουν μετοχές. Τίποτε δεν έχει αλλάξει πραγματικά. Μπορεί μεν ορισμένα οικονομικά νέα να μην είναι τόσο άσχημα όσο περίμεναν οι αναλυτές, όμως εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για την πορεία των εταιρικών κερδών και τις εξελίξεις στο Ιράκ», επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με σημαντικές απώλειες την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αντανακλώντας τους φόβους της αγοράς για τις οικονομικές προοπτικές. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές αγνόησαν τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι μετοχές τραπεζών, ασφαλειών και γενικά του χρηματοοικονομικού τομέα δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, καλύπτοντας σχεδόν το 50% της πτώσης των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, εν μέσω έντονης φημολογίας για αυξανόμενα προβλήματα του τομέα. Επικεφαλής της πτώσης τέθηκαν οι μετοχές των BNP Paribas, Credit Suisse, Axa, Munich Re, Deutsche Bank, Allianz, που κατέγραψαν απώλειες ανάμεσα στο 7% και 11%.

Σημαντικές ήταν επίσης οι απώλειες των μετοχών του τομέα τηλεπικοινωνιακού υλικού, αντανακλώντας την περαιτέρω υποχώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Alcatel στην κατηγορία υψηλών αποδόσεων (junk) της Standard & Poor's.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 2,2% και 3,4%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να χάνει συνολικά το 3,8% της αξίας του σε εβδομαδιαία βάση, ανεβάζοντας τις απώλειες του τριμήνου στο 20% και του έτους στο 34%.

Από τους υπόλοιπους τομείς ξεχώρισαν οι μετοχές των Nokia, Ericsson, UCB, Pearson (+6%), ενώ την έκπληξη έκανε συνολικά η αγορά της Μαδρίτης όπου οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν με κέρδη.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα