Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2002 07:02

ΑΠΩΛΕΙΕΣ σημειώνουν οι ιαπωνικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei, να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση σε χρονικό διάστημα τριών μηνών. Μετοχές τραπεζών, όπως της UFJ Holidng Inc., υποχωρούσαν, καθώς έντονη είναι η ανησυχία, ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να κινηθεί ταχύτερα, από ό,τι περιμένουν οι επενδυτές, και να πιέσουν τις τράπεζες για τη διαγραφή των δανείων που δεν έχουν αποπληρωθεί.

Ο υπουργός των Οικονομικών Υπηρεσίων, Heizo Takenada, επιδιώκει την άμεση χρήση των κεφαλαίων από τους φόρους, προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες, να τακτοποιήσουν τα εκκρεμή δάνεια, χωρίς την αλλαγή του νόμου, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Nihon Keizai».

«Χρησιμοποιώντας κεφάλαια του κράτους για να σώσεις τις τράπεζες, δεν είναι και ό,τι καλύτερο», ανέφερε ο Takehiko Takachio, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου έξι δισ. δολ. σε μετοχές, με την Kokusai Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Θα έχουμε πολλές πτωχεύσεις, αύξηση της ανεργίας και χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες».

Ο δείκτης Nikkei, υποχωρούσε κατά 3,5%, φθάνοντας στις 8.715,59 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση, από τις 26 Ιουνίου. Ο Topix έχανε 2,9%, φθάνοντας στις 865,56 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν περίπου το 1/3 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Η μετοχή της Sony Corp. και άλλων εξαγωγικών εταιρειών κινούντο πτωτικά, μετά τις εκτιμήσεις για τα έσοδα των εταιρειών στις ΗΠΑ, όπως της EMC Corp., που έστειλαν τον δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA), στα χαμηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα περίπου πέντε ετών.

Οι μετοχές της Hyundai Motor Co., της Toyota Motor Corp. και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, σημείωναν απώλειες, καθώς το κλείσιμο των λιμανιών στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, θα περιορίσει τα έσοδά τους, από την καθυστέρηση των παραδόσεων των παραγγελιών, αλλά και την αύξηση του κόστους.

Ο δείκτης TWSE στην Ταϊβάν, έχανε ποσοστό 1,8%. Οι μετοχές της Mosel Vitelic Inc. σημείωναν απώλειες, μετά την παύση της συνεργασίας της Infineon Technologies AG, με την πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία κατασκευής κομπιούτερ και memory chip της Ταϊβάν.

Και στις άλλες μεγάλες ασιατικές αγορές, οι δείκτες κινούντο πτωτικά. Κλειστές είναι οι αγορές στην Κίνα σήμερα, λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα