Έκτακτη τηλεδιάσκεψη έχουν το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με αντικείμενο το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 16.30 ώρα Ελλάδος, θα συζητηθεί επίσης το ύψος των διμερών δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς και η μέθοδος διεξαγωγής ψηφοφοριών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Στη σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να καταργήσουν την απαίτηση για ομοφωνία στις αποφάσεις του ESM, ωστόσο η Φινλανδία έχει αντιδράσει στην απόφαση αυτή.
Συνεισφορά στο ΔΝΤ
Σε σχέση με το ΔΝΤ, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε η αύξηση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς κατά 200 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 δισ. ευρώ θα προέρχονταν από τις χώρες της ευρωζώνης και 50 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το ποσό που θα συνεισφέρει κάθε χώρα, δεδομένου ότι από την ευρωζώνη μόνο το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα δώσει 9,5 δισ. ευρώ, ενώ εκτός ευρωζώνης η Δανία θα δώσει 5,4 δισ. ευρώ και η Σουηδία 11 δισ. ευρώ.
Το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με διευκρίνιση εκπροσώπου του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.
Αναφορικά με τις άλλες αναδυόμενες χώρες (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία κ.λπ.) και την ελπίδα των Ευρωπαίων πως θα συμμετάσχουν στην αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, ώστε να μπορέσει να στηρίξει περαιτέρω την ευρωζώνη, μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε σήμερα ότι δεν αυξηθεί η συνεισφορά των ΗΠΑ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαιτίας της αντίθεσης του Κογκρέσου.
«Η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να προσφέρει διμερή δάνεια στο ΔΝΤ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, έτσι είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ. Και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση το έχει ξεκαθαρίσει», είπε στο γερμανικό ραδιόφωνο.
Πιέσεις από τους οίκους
Πάντως, ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τις Βρυξέλλες αλλά και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι η έντονη δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει τις τελευταίες μέρες οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι ζητούν την άμεση λήψη δραστικών αποφάσεων που θα αποτελούν συνολική απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους.
Την Παρασκευή η Fitch υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της Γαλλίας, ενώ απείλησε με υποβαθμίσεις, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ανέφικτη» από τεχνικής και πολιτικής άποψης την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας των ευρωπαϊκών κρατών.
Από την πλευρά του ο οίκος Moody's υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες, στο «Αα3» το Βέλγιο, το χρέος του οποίου εξακολουθεί να θεωρείται οριακά ως καλής ποιότητας, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη τα επιτόκια δανεισμού της χώρας αυτής, που είχαν αποκλιμακωθεί τις τελευταίες μέρες, θα ξαναπάρουν την ανιούσα, δηλαδή θα φτάσουν εκ νέου στη ζώνη του 6%.