Λαγκάρντ: Η ευρωπαϊκή κρίση απειλεί όλες τις οικονομίες

Διαβεβαιώσεις Ντράγκι για την ισχύ του ευρώ
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011 18:10
UPD:20/12/2011 01:29

«Αυτό το οποίο συμβαίνει στις προηγμένες οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, είναι προφανώς μια πηγή ανησυχίας για όλο τον κόσμο σήμερα», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτελεί έναν κίνδυνο για όλες τις οικονομίες του κόσμου επανέλαβε σήμερα στη διάρκεια επίσκεψής της στη Νιγηρία η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αυτό το οποίο συμβαίνει στις προηγμένες οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, είναι προφανώς μια πηγή ανησυχίας για όλο τον κόσμο σήμερα», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε κοινή συνέντευξή της με τον πρόεδρο της γερουσίας της Νιγηρίας Ντέιβιντ Μαρκ.

Προειδοποίησε ακόμη ότι «λόγω της βαρύτητας της κρίσης και των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι, η κρίση θα έχει συνέπειες σε όλες τις οικονομίες του κόσμου».

Ντράγκι: Δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η επιβίωση του ευρώ

Την ίδια ώρα, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, διαβεβαίωσε ότι η επιβίωση του ευρώ δεν απειλείται.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Μ. Ντράγκι στο Ε.Κ.

Ο Μ. Ντράγκι στο Ε.Κ.

«Δεν αμφιβάλλω για την ισχύ του ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα είναι μη αναστρέψιμο. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δαπανούν πολύ χρόνο στο να κερδοσκοπούν...και όλοι έχουν καταστροφικά σενάρια για το ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι η ΕΚΤ έχει λάβει σειρά μέτρων για να συνεχίσει να διασφαλίζει την σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα «σε ένα περιβάλλον που παραμένει δύσκολο». Αυτά τα μέτρα, πρόσθεσε, «αφορούν τόσο σε μεταβολές του επιτοκίου, όσο και στη λήψη μη συμβατικών μέτρων».

Στο μεταξύ, στην πρώτη του συνέντευξη ως επικεφαλής της ΕΚΤ, την οποία παραχώρησε στους Financial Times, ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι τυχόν αποχώρηση ορισμένων κρατών - μελών από την ευρωζώνη δεν θα λύσει απαραίτητα τα οικονομικά τους προβλήματα.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκανε λόγο για καταστροφικές συνέπειες από μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης - ένα θέμα στο οποίο αρνούνταν να αναφερθεί ο προκάτοχός του, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, σε περίπτωση που κάποια χώρα αποχωρούσε από την ευρωζώνη και υποτιμούσε το νόμισμά της θα δημιουργούσε «τεράστιο πληθωρισμό» και θα έπρεπε να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «αλλά από πολύ πιο αδύναμη θέση».

Βρετανικές ενστάσεις για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ

Στην ενίσχυση κατά 150 δισ. ευρώ του ΔΝΤ με στόχο την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, με τη Βρετανία να εγείρει την ίδια ώρα ενστάσεις για τη συνεισφορά της.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προώθηση της εξειδίκευσης και εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου.

Οσον αφορά συγκεκριμένα στα διμερή δάνεια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το ΔΝΤ επιβεβαιώθηκε, όπως ανέφεραν πηγές, η βούληση να αυξηθούν κατά 200 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται για την ανάσχεση της κρίσης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας πάντως το Λονδίνο κατέστησε σαφές δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο για την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε σύμφωνα με το Reuters και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες Ντε Γιάγκερ, ο οποίος ανέφερε ότη η Βρετανία επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο του G20.

Όπως διευκρίνισε στο μεταξύ το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μετά τη διάρκειας τρεισήμιση περίπου ωρών τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Ευ. Βενιζέλος, στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη-μέλη που είναι εντεταγμένα σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου, της κύρωσης και θέσης σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών και της σχέσης της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα