Ιαπωνία : Προς νέα ύφεση η οικονομία της χώρας

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2002 10:00

Ο δείκτης των βασικών οικονομικών δεικτών, έδειξε ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, η ιαπωνική, θα σημειώσει νέα ύφεση έως το Νοέμβριο. Oπως μετέδωσε το Bloomberg, ο δείκτης, ο οποίος περιλαμβάνει την προσφορά θέσεων εργασίας, τις βιομηχανικές παραγγελίες και άλλες μελλοντικές δραστηριότητες, μειώθηκε στο 44,4% τον Αύγουστο, από 70% που ήταν τον Ιούλιο. Εφθασε κάτω από το 50% για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, δείχνοντας συρρίκνωση τους τρεις, από τους έξι συνολικά μήνες.

Οι εξαγωγές, οι οποίες αποτέλεσαν περίπου το ήμισυ της οικονομικής ανάπτυξης του 0,6% της Ιαπωνίας, το δεύτερο τρίμηνο, μειώθηκαν για τρίτο μήνα τον Αύγουστο, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης στις ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας για τα αυτοκίνητα της Honda Motor Co., αλλά και για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια της Nintendo Co., κλυδωνίζεται. Αυτή, είχε ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,3% το τρίτο τρίμηνο του έτους, από 5% που ήταν το πρώτο τρίμηνο. Η απεργία στις ακτές των δυτικών πολιτειών των ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο τις εξαγωγές της Ιαπωνίας.

Η ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας, μπορεί να κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα για τον πρωθυπουργό, Junichiro Koizumi, ο οποίος προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των δανείων ύψους 430 δισ. δολ. που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες της χώρας και δεν έχουν αποπληρωθεί, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, ενώ η διαγραφή των χρεών, ενδέχεται να πιέσει ακόμη περισσότερο τις εταιρείες να οδηγηθούν σε πτώχευση, καθώς η ανεργία έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ στη χώρα.

Ολων τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εάν η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια του κράτους, για να βοηθήσει οικονομικά τις τράπεζες, ανέφερε ο Masaki Huwahara, οικονομολόγος στη Nomura Research Institute.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα