Στη Βουλή το αισιόδοξο σενάριο του προϋπολογισμού

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2002 16:11
UPD:19:02

Κατατέθηκε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2003, το οποίο προβλέπει αύξηση των εσόδων και των δαπανών του Δημοσίου κατά 5,3%, ενώ το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ, από 0,4% φέτος. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 99,3% του ΑΕΠ από 103,2% το 2002.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2003 θα ανέλθει στο 4,1% από 3,8% φέτος, με την επιφύλαξη ότι δεν θα ανατραπούν οι σημερινές προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανεργία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση στο 9% από 10% που αναμένεται να διαμορφωθεί το 2002.

Δίνοντας το προσχέδιο στη δημοσιότητα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης είπε ότι συντάχθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης αλλά και των διεθνών οργανισμών για την αναμενόμενη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος.

Ο προϋπολογισμός του 2003, πρόσθεσε ο υφυπουργός, χρηματοδοτεί γενναία την ασφαλιστική και τη φορολογική μεταρρύθμιση και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.

Οπως προκύπτει από το προσχέδιο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επανεξέταση του συνόλου των φορολογικών δαπανών, δηλαδή των φορολογικών εσόδων, τα οποία δεν εισπράττονται σήμερα εξαιτίας της θέσπισης διαφόρων εξαιρέσεων, απαλλαγών ή εκπτώσεων.

Η κυβέρνηση εξάλλου, όπως αναφέρεται, μαζί με το τελικό κείμενο του προυπολογισμού που θα κατατεθεί το Νοέμβριο στη Βουλή, θα συμπεριλάβει και πίνακα με τις αφορολόγητες δαπάνες, οι οποίες με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις αφορούν 864 περιπτώσεις.

Στο σκέλος των δαπανών ο προϋπολογισμός δίνει ιδιαίτερο βάρος στη χρηματοδότηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, γι' αυτό και οι δαπάνες για ασφάλιση και περίθαλψη αυξάνονται κατά 19%, ενώ οι δαπάνες για την επιχορήγηση προς το ΙΚΑ αυξάνονται κατά 82,3%. Οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες μειώνονται κατά 0,4%, ενώ οι δαπάνες για προσλήψεις διαμορφώνονται στα φετινά επίπεδα (25 εκατ. ευρώ).

Η εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο όπως προκύπτει από το προσχέδιο, προβλέπει αυξήσεις 2,5% στους μισθούς και 4,5% στις συντάξεις, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί το επόμενο έτος στο 2,5% από 3,3% φέτος.

Προβλέπεται επίσης η αύξηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ κατά 14,67 ευρώ το μήνα από 1η Ιανουαρίου 2003, καθώς και η αύξηση κατά 5% του επιδόματος ανεργίας από 1-1-2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα