Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι εφοριακοί, μετά και από τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση μεταξύ της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ - ΔΟΥ) με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες των εφοριακών για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία σημειώνεται ότι στη συνάντηση κατατέθηκαν από την ΠΟΕ - ΔΟΥ και προφορικά τα αιτήματα του κλάδου, που τον οδήγησαν στην προκήρυξη της 48ωρης απεργίας. «Δυστυχώς αντί για απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα προβλήματά μας, εισπράξαμε γενικότητες», τόνισαν οι εφοριακοί και δήλωσαν ότι συνεχίζουν ενωμένοι τον αγώνα τους, με διάθεση διαλόγου με όποιον τον επιθυμεί και αποφασιστικότητα απέναντι στις απειλές και τις πιέσεις κάθε μορφής.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι o κ. Βενιζέλος ζήτησε από την Ομοσπονδία να μην πραγματοποιήσει την απεργία, η οποία, όπως είπε, εάν πραγματοποιηθεί τις δύο τελευταίες ημέρες του οικονομικού έτους προκαλεί δυσβάστακτη βλάβη στους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς θα παρεμποδιστεί η δημοσιονομική βεβαίωση εσόδων, ζωτικής σημασίας για την Πολιτεία και τους πολίτες.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έθεσαν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών μία σειρά από ζητήματα, με κορυφαίο την ανάγκη αποκατάστασης του ηθικού κύρους των στελεχών του Υπουργείου.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία θέλει πάντα να διαχωρίζει την ήρα από το στάρι, τιμά την μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων που ασκεί ευόρκως τα καθήκοντά της, αλλά θέλει να εντοπίζονται, να εξατομικεύονται και να τιμωρούνται οι περιπτώσεις των συγκεκριμένων υπαλλήλων οι οποίοι παραβιάζουν το καθήκον τους και ταλαιπωρούν τους πολίτες και ζήτησε από την Ομοσπονδία να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή».
Παράλληλα, επανέλαβε την απόφασή του να διεξαχθούν έκτακτοι έλεγχοι των φορολογικών δηλώσεων και του «πόθεν έσχες» του προσωπικού του ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, θα επιτρέψουν να διαμορφωθεί ένα καθαρό τοπίο που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης.
Στη συνάντηση εξετάστηκαν ακόμη ζητήματα που συνδέονται με μία σειρά από εργασιακά θέματα, όπως το κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, τα έξοδα κίνησης, οι ρυθμίσεις δανείων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ζητήματα που αφορούν το ΤΕΑΔΥ αλλά και ζητήματα που αφορούν την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ, στο πλαίσιο της «Εθνικής Στρατηγικής για την Αναδιοργάνωση της Φορολογικής Διοίκησης».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στην Ομοσπονδία ότι ο διάλογος πρέπει να θεωρηθεί θεσμικός, οργανωμένος, ανοικτός, καλόπιστος και περιμένει να εξειδικευτούν οι θέσεις και να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις, το ταχύτερο δυνατόν.
Καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή τη 48ωρη απεργία τους οι εφοριακοί κατήγγειλαν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Χ. Νικολακόπουλο να κατονομάζει μάλιστα τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριο Ροντούλη.
Ειδικότερα, ο κ. Νικολακόπουλος υποστήριξε ότι ύστερα από παρέμβαση του υφυπουργού ακυρώθηκε η συγχώνευση των ΔΟΥ Αγιάς και Τυρνάβου στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, ο κ. Ροντούλης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην προχωρήσει η συγχώνευση των συγκεκριμένων ΔΟΥ, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ κατήγγειλε επίσης, ότι τα πειθαρχικά συμβούλια για τις υποθέσεις διαφθοράς στο χώρο των εφοριών δεν λειτουργούν σωστά, καθώς οι αποφάσεις για τους επίορκους εφοριακούς στηρίζονται απλά και μόνο σε εκθέσεις των ελεγκτών των υποθέσεων αυτών.
Όσον αφορά εξάλλου τις καταγγελίες που έκανε πρόσφατα ο τέως γενικός γραμματέας της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλης, για τη διαφθορά στις εφορίες, ο κ. Νικολακόπουλος γνωστοποίησε ότι η Ομοσπονδία ανέθεσε σε δικηγόρο την άσκηση ένδικων μέσων, αναγνωρίζοντας ότι «η διαφθορά υπάρχει, αλλά αφορά πολύ μικρό αριθμό εφοριακών», ενώ «η πλειοψηφία των εργαζομένων στις εφορίες δουλεύει κάτω από σκληρές συνθήκες».
Ο κ. Νικολακόπουλος έκανε λόγο για διάλυση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού λόγω της εφεδρείας και των μαζικών συνταξιοδοτήσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 9.700 υπάλληλοι στις εφορίες έναντι 11.500 που ήταν στην αρχή του έτους. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ επιτέθηκε τέλος, στις εταιρίες Ορκωτών Λογιστών που είναι αρμόδιες για την έκδοση των φορολογικών πιστοποιητικών για μεγάλες εταιρείες αναφέροντας ενδεικτικά ότι μια τέτοια εταιρεία ορκωτών λογιστών ζήτησε από επιχείρηση 35.000 ευρώ για την έκδοση πιστοποιητικού για μία χρήση. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, κατά μέσο όρο οι εταιρείες αυτές ζητούν 15.000 έως 20.000 ευρώ από τις επιχειρήσεις για να εκδώσουν το πιστοποιητικό.
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες των εφοριακών ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βρούτσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση Παπανδρέου, τονίζοντας πως μεταξύ άλλων πως δεν προχώρησε στον εξορθολογισμό των ΔΟΥ, «υπήρξε αναβλητικότητα και ολιγωρία, που -όπως αποδεικνύεται- οφείλεται στον ρουσφετολογικό και πελατειακό τρόπο λειτουργίας και αντίληψης του υπουργείου Οικονομικών». Για τις καταγγελθείσεις παρεμβάσεις Ροντόλη, ο κ. Βρούτσης ζητεί άμεσα εξηγήσεις.