Εντονες αντιδράσεις πυροδοτούν τα νέα «φουσκωμένα» τεκμήρια που τίθενται σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου και αφορούν εισοδήματα του 2011.
Για «φορολογικό εφιάλτη» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως τα νέα τεκμήρια διαβίωσης έχουν αυξηθεί σε «πρωτοφανές επίπεδο», ενώ «επιβάλλονται αδιάκριτα και προσδιορίζουν υψηλά τεκμαρτά εισοδήματα ακόμη και σε εκείνους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας».
Μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Γιάννης Βρούτσης, αφού σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δεν ψήφισε το σχετικό νόμο (Ν. 3896/2011) επιτίθεται στην κυβέρνηση Παπανδρέου, προσάπτοντάς της αδυναμία να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115144 .
«Το εφεύρημα των τεκμηρίων ανήκει στον αείμνηστο Αθανάσιο Κανελλόπουλο, υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση του Κων/νου Καραμανλή. Πρόκειται για φορολογική "περπατησιά" που ακολούθησαν – με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο – όλοι οι υπουργοί Οικονομικών από τότε μέχρι σήμερα», παρατήρησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης.
Για τεκμήρια κυβερνητικής βαρβαρότητας που συνεχίζουν τη στοχοποίηση των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τους πλούσιους, μιλά ο Συνασπισμός http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115240 .
Σύμφωνα με το ΣΥΝ, η ταξικότητα της νέας φοροεπιδρομής της κυβέρνησης είναι συστατικό στοιχείο της μνημονιακής πολιτικής, «που τσακίζει τα νοικοκυριά και τους μικροεπαγγελματίες, ενώ αυξάνονται η φοροδιαφυγή και η φοροασυλία του πλούτου».
«Η ύπαρξη των τεκμηρίων αποτελούσε πάντα μια δικλείδα σύλληψης της κραυγαλέας φοροδιαφυγής και της αντιμετώπισης της συναλλαγής, μέσα σε ένα σύνολο άδικων και αναποτελεσματικών φορολογικών διατάξεων», σχολίασε με τη σειρά του ο υπεύθυνος Οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Στην πορεία για εξορθολογισμό και για μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, διευκρίνισε, η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει και την ύπαρξη τεκμηρίων για αντικειμενικές δαπάνες ώστε να προσεγγίζονται εισοδήματα προς φορολόγηση που αποκρύπτονται.
«Η πολιτική της υπερφορολόγησης δεν επιτυγχάνει αποτελέσματα. Οδηγεί στο στραγγαλισμό της αγοράς και στη μεγέθυνση της ύφεσης, παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, καλώντας την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την άμεση υλοποίηση νέας πιο δίκαιης και απλής φορολογικής νομοθεσίας.
«Ενώ η δημιουργία του νέου φορολογικού συστήματος, που σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα αποκαθιστά αδικίες και θα είναι πιο λειτουργικό, μετατίθεται στις καλένδες, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη νομοθέτηση νέων τεκμηρίων και στην επιβολή νέων και άδικων φόρων.
Όσο όμως, το υπουργείο Οικονομικών, αδυνατεί να συγκρουστεί με τη φοροδιαφυγή και τους εσωτερικούς του μηχανισμούς διαφθοράς που την καλύπτουν, εξυπηρετώντας οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται», δήλωσε ο κ. Ζαφειριάδης.
Τα νέα τεκμήρια νομοθετήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι (Ν. 3896/2011) και όπως προκύπτει και από τη σχετική εγκύκλιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ, οι αυξήσεις φθάνουν στο 60% για τις πισίνες, στο 70% για ακίνητα και αυτοκίνητα και στο 200% για σκάφη αναψυχής. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» ισχύει έως το τέλος του 2013 για αγορά και ανέγερση ακινήτων, όπως και δεξαμενών κολύμβησης.
Πιο συγκεκριμένα για το τεκμήριο ακινήτων: Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:
- μέχρι και 80 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
- από 81 μέχρι και 120 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
- από 121 μέχρι και 200 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
- από 201 έως 300 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και
- από 301 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας, η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι.
Για τα αυτοκίνητα, τα νέα αυξημένα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης ορίζονται ως εξής:
- για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά σε 4.000 ευρώ,
- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά,
- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά και
- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.