Γερμανία : Αύξηση της ανεργίας τον Σεπτέμβριο, εκτιμούν αναλυτές

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2002 09:40

Στις 11 ώρα Ελλάδος, ανακοινώνεται ο δείκτης ανεργίας τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία, ο οποίος, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, ενδέχεται να σημειώσει άνοδο για έκτο συνεχή μήνα, καθώς η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, καθυστερεί.

Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν εργάζονται, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, εποχιακώς προσαρμοσμένος, στους 16.000, σύμφωνα με την έρευνα των αναλυτών του Bloomberg News. Τον Αύγουστο, η ανεργία έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών ετών.

«Τι περιμένετε να κάνουν οι επιχειρήσεις σε ένα αδυσώπητο περιβάλλον σαν κι αυτό», αναρωτιέται ο Christoph Hausen, οικονομολόγος στην Commerzbank AG, συμπληρώνοντας : «Μειώνουν τις θέσεις εργασίας για να χαλιναγωγήσουν το κόστος λειτουργίας τους».

Σήμερα, είναι η πρώτη φορά της ανακοίνωσης του δείκτη ανεργίας στη Γερμανία, μετά την επανεκλογή του Γκέρχαρντ Σρέντερ, η οποία ακολουθεί μια ελαφρά οικονομική ανάπτυξη κατά τα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών τον Σεπτέμβριο, καθώς οι εταιρείες αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τα κέρδη που θα εμφανίσουν, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης.

Χθες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ανακοίνωσε, ότι, ο δείκτης ανεργίας θα παραμείνει τον Σεπτέμβριο στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο του Αυγούστου.

Η Deutsche Telekom AG, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι, θα προχωρήσει στη μείωση του προσωπικού της, κατά 29.500 θέσεις έως το 2005, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για τη μείωση του χρέους της.

Η Sculer AG, ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες, ότι, θα μειώσει το προσωπικό της κατά 400 θέσεις εργασίας, με απώτερο σκοπό να μειώσει τις ζημίες που έχει εμφανίσει, μετά τη μείωση των παραγγελιών και των πωλήσεών της.

Η ΜobilCom AG, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η οποία απηλάγη των οικονομικών της υποχρεώσεων με απόφαση του καγκελλαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 2.100 από τους 5.000 ανθρώπους που απασχολεί, καθώς αυξάνεται το κόστος λειτουργίας της.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χανς Αϊχελ, μία εβδομάδα αφού η σημερινή κυβέρνηση, βεβαίωσε την επανεκλογή της, βάσει των δημοσκοπήσεων, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την πορεία της οικονομίας τα ερχόμενα δύο χρόνια, λέγοντας ότι η ανάπτυξη θα είναι 1,5% το κάθε έτος.

Η αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Αύγουστο, ήταν η πρώτη ένδειξη σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, τόνωσης της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση.

Ο αριθμός των πτωχεύσεων εταιρειών, ενδέχεται να αγγίξει τις 40.000 φέτος, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας κατά 600.000, σύμφωνα με την Ενωση των τραπεζών της χώρας. Από την πλευρά της, η Ενωση που αντιπροσωπεύει το 1/4 των 3,3 εκατ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκτιμά, ότι, έως το τέλος του έτους, οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν κατά 200.000.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα