Σόιμπλε: Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη

«Βλέπει» σταθεροποίηση εντός του 2012 στην Ευρωζώνη
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011 09:07
UPD:19:45

«Πιστεύω ότι τους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε θέσει τον κίνδυνο της μετάδοσης της κρίσης υπό έλεγχο και θα έχουμε σταθεροποιήσει την ευρωζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά o Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σταθεροποίηση της ευρωζώνης μέσα στους επόμενους 12 μήνες προβλέπει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο διάσπασης της ζώνης του ευρώ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνει έμφαση στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, μέσω του οποίου το συνολικό χρέος της χώρας πρόκειται να μειωθεί σε ποσοστό 120% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Πέραν τούτου η Ελλάδα πρέπει μέσω της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και μέσω μιας αποτελεσματικότερης χρήσης της βοήθειας από την Ε.Ε. να επιστρέψει και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και μέσω της εξαγωγής της ενέργειας αυτής στο εξωτερικό. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να δει φως στην άκρη του τούνελ».

Για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τόνισε πως σε ορισμένα ζητήματα υπάρχει ανάγκη να βελτιωθούν τα πράγματα: «Εμείς πρέπει να προσφέρουμε στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια όσον αφορά τη δημιουργία μίας λειτουργικής οικονομικής διοίκησης, και αυτό θα πράξουμε. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων: Εδώ χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή των εξαγγελθέντων στην πράξη. Και η περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας χρειάζεται επίσης πάντα και την ύπαρξη των επενδυτών».

Αναφορικά με το κούρεμα χρέους, αντιτάχθηκε στην άποψη του επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ, Γιόζεφ Ακερμαν ότι στο haircut θα πρέπει να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη εξέφρασε την πεποίθηση πως «τους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε θέσει τον κίνδυνο της μετάδοσης της κρίσης υπό έλεγχο και θα έχουμε σταθεροποιήσει την ευρωζώνη», αν και αναγνωρίζει ότι «τα προβλήματα ορισμένων χωρών είναι ιδιαιτέρως σοβαρά» και ότι η επίλυσή τους θα χρειαστεί καιρό.

Ερωτηθείς αν αποκλείει το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης, απαντά: «Βάσει των όσων γνωρίζω αυτή τη στιγμή, ναι».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει την ανάγκη για σύσταση το συντομότερο δυνατόν του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η λειτουργία του οποίου επισπεύσθηκε για τα μέσα του 2012. «Αυτό», σημειώνει, «θα αποτελούσε το ισχυρότερο μήνυμα ότι τα κράτη της ευρωζώνης υποστηρίζουν το κοινό νόμισμα».

Οπως αναφέρει, οι συνομιλίες για το θέμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο ώστε ο Μηχανισμός να έχει συσταθεί από το πρώτο τρίμηνο του έτους και να βρίσκεται σε λειτουργία από τα μέσα του 2012.

Για τον κ. Σόιμπλε όσο πιο γρήγορα συγκεντρωθούν τα 80 δισεκατομμύρια του κεφαλαίου που θα διαθέτει ο Μηχανισμός, τόσο το καλύτερο. «Όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα του ESM, αλλά επίσης για την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και των αγορών προς την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση», τονίζει. «Ωστόσο, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τη Γερμανία», ξεκαθαρίζει στη συνέχεια, ξεκαθαρίζοντας ότι «στον τομέα αυτόν δεν τίθεται θέμα το Βερολίνο να λειτουργήσει ως "τροχοπέδη"».

Χθες πάντως το ευρώ «βούλιαξε» σε χαμηλά 15 μηνών, κάτω από το 1,29 έναντι του δολαρίου, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για επιδείνωση της κρίσης χρέους τη νέα χρονιά, με αφορμή τη χθεσινή δημοπρασία της Ιταλίας, που χρειάσθηκε να καταβάλει επιτόκιο κοντά στο 7% http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115420 .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα