Στα τέλη Ιανουαρίου η υποβολή του ΠΣΑ στις Βρυξέλλες

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 17:33
UPD:19:02

«Δεν υπήρχε κάποιος προγραμματισμός. Δεν έχει αναβληθεί η αποστολή. Αυτό που γίνεται και συνεχίζεται σήμερα και θα συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες είναι η επεξεργασία του Προγράμματος Σταθερότητας, σε επαφή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν υπήρχε κάποιος προγραμματισμός. Δεν έχει αναβληθεί η αποστολή. Αυτό που γίνεται και συνεχίζεται σήμερα και θα συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες είναι η επεξεργασία του Προγράμματος Σταθερότητας, σε επαφή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με την αναβολή της αποστολής του προσχεδίου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) στις Βρυξέλλες.

Το χρονοδιάγραμμα, όπως ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, είναι το εξής: «Τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθεί τη χώρα μας για μία καταρχήν συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Στα μέσα Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Στις 20, περίπου, Ιανουαρίου θα αποσταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έτσι ώστε στο τέλος Ιανουαρίου να υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Πρόσθεσε δε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας «θα αποτελεί τον ''οδικό μας χάρτη'' για να βγούμε από την κρίση, να περιορίσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να περιορίσουμε το χρέος. Βεβαίως, υπάρχει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουμε να μας απορρίψουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημείωσε μάλιστα ότι η δουλειά που γίνεται στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις.

«Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να στείλει το ΠΣΑ στις αρχές Ιανουαρίου»

«Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να στείλει το δικό της Πρόγραμμα Σταθερότητας στις αρχές Ιανουαρίου», δήλωσε η Amelia Torres, εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε ενημέρωση δημοσιογράφων. «Δεν το έχουμε λάβει ακόμη», πρόσθεσε.

Tο προσχέδιο

Με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που αποστέλλει στις Βρυξέλλες, το οικονομικό επιτελείο θέτει φιλόδοξο στόχο για τη μείωση του ελλείμματος, ζητώντας παράλληλα τετραετή παράταση για την επίτευξή του.

Ειδικότερα, με βάση το προσχέδιο του Προγράμματος, το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος και να υποχωρήσει στο 7% το 2011, στο 4,9% το 2012 και στο 2,8% το 2013.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει το 2011, καθώς στο ΠΣΑ προβλέπονται τα εξής:

* το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 0,3% το 2010

* θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2011

* θα επιταχυνθεί σε 1,8% το 2012 και

* θα φτάσει στο 2% το 2013.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό με βάση τις προβλέψεις θα κινηθεί ως εξής:

* το 2010 στο 1,4%

* το 2011 στο 1,7%

* το 2012 στο 1,4%

* το 2013 στο 1,3%.

Ανησυχία ωστόσο προκαλούν οι εκτιμήσεις για την ανεργία που θα εκτοξευτεί το 2013 αφού, από 9,7% που υπολογίζεται φέτος, 10,5% το 2011 και 11,1% το 2012, θα ανέλθει στο 11,6%.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι όλοι οι στόχοι τελούν υπό αναίρεση καθώς στο εν λόγω ΠΣΑ δεν έχουν συμπεριληφθεί τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, τα οποία ωστόσο θα αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο, όπως άλλωστε και οι αποκρατικοποιήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα