Προσφυγή φοροτεχνικών κατά της παράτασης παραγραφής χρεών προς ΔΟΥ - Τελωνεία

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 19:33

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων (ΠΕΦΕ) ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπ’ αριθμ. 11668/Β0012/ΠΟΠ 1156/22.12.2009 απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Με την εν λόγω υπουργική απόφαση παρατάθηκε μέχρι 31.12.2011 ο χρόνος παραγραφής των βεβαιωμένων χρεών στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Τελωνεία που παραγράφονται εντός των ετών 2009 και 2010.

Στην αίτησή της η Ένωση αναφέρει ότι «η παράταση της παραγραφής επί των χρεών των οποίων επίκειται η παραγραφή προσκρούει στην αρχή της ισότητας, αλλά και στις αρχές του κράτους δικαίου, της νομικής ασφάλειας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη».

Επιπλέον, η παράταση, σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, αντίκειται στο άρθρο 87 του Συντάγματος, καθώς κάθε παράταση του χρόνου παραγραφής των βεβαιωμένων χρεών δημιουργεί θέμα αναδρομικής επιβολής φόρου.

Ακόμη, κατά την Ένωση, η παράταση αντίκειται στην αρχή της καλής πίστεως, ενώ «πλήττει την αρχή τη ασφάλειας του δικαίου και την αρχή της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, αρχή την οποίαν αποδέχεται το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα