Ποδαρικό με ράλι

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2010 00:01

Με ένα ράλι σε μετοχές, πετρέλαιο και μέταλλα υποδέχθηκαν οι επενδυτές το νέο έτος. Τα στοιχεία για ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας παγκοσμίως ενίσχυσαν τις προσδοκίες για επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης και άνοιξαν την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο.

Θετικά λειτούργησε και η ανακοίνωση μεγάλων εταιρικών συμφωνιών, όπως αυτή της εξαγοράς του μεριδίου της Nestle στην Αlcon από τη Novartis.

Στη Wall Street στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας και βιομηχανίες μετάλλων χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι, αλλά και το νέο άλμα στις τιμές του χαλκού.

Στην Ευρώπη, η πρώτη συνεδρίαση του 2010 βρήκε τις μετοχές σε νέα υψηλά 15 μηνών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 1,4% στις 1.060, 73 μονάδες, στο υψηλότερο κλείσιμό του από τις αρχές Οκτωβρίου του 2008.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 σημείωσε άνοδο 1,6%, στη Φραγκφούρτη ο Xetra Dax ενισχύθηκε 1,5% και στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 2% υψηλότερα.

Της ανόδου ηγήθηκαν οι τίτλοι των τραπεζών, ενώ μεγάλα κέρδη είχαν και σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού πετρελαιοβιομηχανίες και μεταλλευτικές.

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο δέχθηκε πιέσεις υποχωρώντας τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του γιεν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα