Κοντά στα 82 δολ. το αργό

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2010 05:52
UPD:06:07

Κοντά στα 82 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη καθώς ο ψυχρός καιρός και η βελτίωση των οικονομιών παγκοσμίως βελτίωσαν την προοπτική για τη ζήτηση του καυσίμου.

Το πετρέλαιο έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των 14 μηνών χθες καθώς η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών. Οι προμήθειες πετρελαίου θέρμανσης στις ΗΠΑ ενδέχεται να μειωθούν για έβδομη εβδομάδα μετά την μετακίνηση του ψυχρού μετώπου στα βορειοανατολικά. Το Πεκίνο και η Σεούλ επλήγησαν από τη χειρότερη χιονόπτωση σε χρονικό διάστημα πλέον του μισού αιώνα.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 81,63 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 8:47 π.μ. στο Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 2,15 δολ., ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στα 81,51 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 9 Οκτωβρίου του 2008.

Τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης των ΗΠΑ υποχώρησαν επί έξι εβδομάδες στα 44,4 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας τη μακροβιότερη μείωση από τον Απρίλιο του 2008, σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας στις 30 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες από τα φυσιολογικά επίπεδα στο ήμισυ των ανατολικών ΗΠΑ έως τις 17 Ιανουαρίου. Στις βορειοδυτικές ΗΠΑ καταναλώνονται περίπου τα 4/5 του συνολικού πετρελαίου θέρμανσης της χώρας.

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ταχύτερο έναντι των προβλέψεων ρυθμό βοηθώντας τη χώρα να εξέλθει από τη χειρότερη οικονομική ύφεση της δεκαετίας του 1930. Ο βιομηχανικός δείκτης του Institute for Supply Management’s αυξήθηκε στο 55,9, τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών έναντι του Νοεμβρίου που ήταν στο 53,6. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο έναντι των κυριότερων νομισμάτων του κόσμου καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναζωογόνησε τη ζήτηση για πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,4425 ανά ευρώ στις 11:25 π.μ. στο Σύδνεϋ από 1,4413 που ήταν χθες.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 2,19 δολ., ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 80,12 δολ. χθες το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου, στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 9 Οκτωβρίου του 2008.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα