Για την οικονομία η πρώτη σύσκεψη του νέου έτους στο Μαξίμου

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2010 09:17
UPD:13:28

Η οικονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο της πρώτης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο έτος.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 και θα ακολουθήσει άλλη μία στις 15:30 για τον εκλογικό νόμο.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει πλήθος νομοθετικών πρωτοβουλιών εντός του Ιανουαρίου και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2010, διαδικασία που θα κορυφωθεί με την κατάθεση, στη Βουλή, του φορολογικού νομοσχεδίου.

Αναλυτικά η ατζέντα των παρεμβάσεων έχει ως εξής:

1. Η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Αρχής. Επί του προσχεδίου, έχουν γίνει περαιτέρω αλλαγές, για τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της ΕΣΥΕ που θα ενσωματωθούν στο σχετικό νομοσχέδιο, που οδεύει προς τη Βουλή.

2. Εντός του μήνα κλείνει το θέμα εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Θα σταλεί ενημερωτικό σημείωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις αλλαγές και το μεταβατικό στάδιο που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και, αφού εγκριθεί από την Κομισιόν, θα υπάρξει διαβούλευση για το τελικό νομοσχέδιο, με τους αρμόδιους φορείς και με την ΑΔΕΔΥ

3. Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο, με την ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για το «άνοιγμα» των υπηρεσιών, στον ανταγωνισμό. Η σχετική υποχρέωση προέβλεπε την ενσωμάτωση της οδηγίας μέχρι 31-12-2009, αλλά καθυστέρησε, με την αλλαγή της κυβέρνησης και επειδή η νέα κυβέρνηση απέρριψε το σχέδιο της προηγούμενης.

4. Αντιμετωπίζεται το θέμα των τυχερών παιχνιδιών, καθώς, σύμφωνα με παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, «πληρώνουμε 31.000 ευρώ πρόστιμο κάθε μέρα». Στόχος είναι κατ' αρχήν να αντιμετωπιστεί το θέμα για τα τεχνικά παίγνια και κατόπιν για εξεταστεί και η προσαρμογή για τα τυχερά, ύστερα από διαβούλευση.

5. Στις αρχές Φεβρουαρίου οριστικοποιείται η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα, με την κατάθεση, στη Βουλή, σχετικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα προβλέπει αυξήσεις περίπου 1,5% στους μισθούς και συντάξεις έως 2.000 ευρώ και πάγωμα των αυξήσεων για όσους έχουν υψηλότερες αποδοχές.

Επίσης, θα προβλέπει μείωση κατά 10% των επιδομάτων που χορηγούνται στους δημοσίους υπαλλήλους, με εξαίρεση το οικογενειακό επίδομα και, ενδεχομένως, και άλλων επιδομάτων που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Οπως διευκρίνισε αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ: Η μείωση των επιδομάτων κατά 10% δεν θα είναι ισόποση σε όλους, αλλά για τις χαμηλές αποδοχές η μείωση θα είναι χαμηλότερη και, για όσους έχουν υψηλές τελικές αποδοχές, η περικοπή θα είναι υψηλότερη του 10%.

Ωστόσο, τα όρια δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα, αλλά εκτιμάται ότι το όριο των υψηλών και των χαμηλών αμοιβών θα τεθεί στις 2.000 ευρώ. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ή τουλάχιστον δεν δημοσιοποιεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις της, για το αν το όριο των 2.000 ευρώ, από το οποίο και πάνω θα παγώσουν οι αυξήσεις, αφορά σε βασικό μισθό ή σε συνολικές αποδοχές.

6. Μέχρι το Μάρτιο θα προχωρήσει η σύσταση και λειτουργία της η Ενιαία Αρχή Πληρωμών από το Δημόσιο. Ολες οι πληρωμές μισθών και συντάξεων θα γίνονται από η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα ελέγχει. Στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων και η οργάνωση του συστήματος, πληρωμών αποδοχών. Η νέα υπηρεσία δεν θα απασχολεί 350 άτομα που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

7. Η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στις αρχές Μαρτίου κλείνει τον κύκλο των άμεσων κυβερνητικών πρωτοβουλιών στον οικονομικό τομέα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα