Βέλγιο: Αποζημιώσεις στους κάτοχους προϊόντων της Lehman Brothers προτείνει η Citibank

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2010 19:17

Η Citibank Βελγίου πρότεινε σήμερα σε τέσσερις χιλιάδες πελάτες της, στους οποίους είχε πουλήσει διάφορα προϊόντα του αμερικανικού \οίκου Lehman Brothers, στην πορεία χωρίς καμία απολύτως αξία, να της επιστρέψουν τα χρεόγραφα και να αποζημιωθούν, μέσα στην επόμενη τριετία, στο 65%-75% της ονομαστικής τους αξίας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η Citibank στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκπροσώπων της τράπεζας με εκπροσώπους του σωματείου των κατόχων αυτών των χρεογράφων της Lehman Brothers, με περίπου 500 μέλη και την επωνυμία Deminor.

Η προσφορά αυτή ισχύει έως τη 18η Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, περίπου 13-14 χιλιάδες της βελγικής τράπεζας έχουν ήδη καταφύγει ομαδικά στη βελγική δικαιοσύνη για να αποζημιωθούν στο ύψος περίπου των 200 εκατομμυρίων ευρώ, επικαλούμενοι το ότι «δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι για τους κινδύνους της επένδυσής τους».

Η Citigroup ανήκει στη Lehman Brothers, όμως η ρύθμιση αυτή δεν θα αφορά κι άλλες θυγατρικές του ομίλου, όπως αποσαφηνίστηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι η Citibank Βελγίου προτίθεται να δεσμεύσει τα ποσά της αποζημίωσης ενός εκάστου των πελατών που θα αποδεχθούν την προσφορά της σ' έναν τριετή ατομικό λογαριασμό, με επιτόκιο 5,3%, από τον οποίο το ποσό θα μπορεί να αναληφθεί στη διάρκεια του 2012.

Η βελγική τράπεζα θα έχει, εφεξής, τα χρεόγραφα αυτά στο χαρτοφυλάκιό της συμμετέχοντας, απ' ευθείας, στη διαδικασία της δικαστικής εκκαθάρισης της μητρικής εταιρείας στις ΗΠΑ.

Η περίπτωση της εξώδικης ρύθμισης αφορά χρεόγραφα αξίας 128 εκατομμύρια ευρώ.

Από τη στιγμή που κατέρρευσε ο ιστορικός οίκος, την 15η Σεπτεμβρίου 2008, όλα τα χρεόγραφα του κατέστησαν, πρακτικά, άνευ καμίας αξίας.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα