Δεσμευτικούς οικονομικούς στόχους ζητά η ισπανική προεδρία

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2010 23:11

Να επιβάλλονται ποινές στις χώρες-μέλη που δεν πράττουν τα δέοντα για να διασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη ζήτησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Θαπατέρο, το ζήτημα των «διορθωτικών μέτρων» θα τεθεί στην ατζέντα της συνόδου κορυφής που έχει συγκληθεί για τις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

«Είναι απολύτως απαραίτητο για την Οικονομική Στρατηγική του 2020 (...) να αποκτήσει ένα νέο χαρακτήρα, ένα δεσμευτικό χαρακτήρα», εξήγησε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Θαπατέρο, μία από τις ποινές θα μπορούσε να είναι η μείωση των επιχορηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα απείθαρχα μέλη.

«Θα το βάλουμε στο τραπέζι. Αλλά δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα των συζητήσεων», σημείωσε.

Υποστήριξε εξάλλου ότι η αποκαλούμενη «Στρατηγική της Λισαβόνας» δεν πέτυχε τον στόχο της, να μετατρέψει δηλαδή την Ευρώπη στη δυναμικότερη οικονομία του κόσμου επειδή «η συμμόρφωση ήταν απλώς στα λόγια».

«Πρέπει να ξεκινήσουμε ένα νέο διάλογο για να κάνουμε πιο αποτελεσματική (την κοινή οικονομική πολιτική) και να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες μέλη θα είναι υποχρεωμένες να συμμορφώνονται στους κανόνες», τόνισε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης οι ηγέτες των 16 χωρών-μελών της ευρωζώνης να συναντηθούν ξεχωριστά, όπως έγινε και τον Οκτώβριο με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. «Θα πρέπει να το ξανακάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα