Ευρωζώνη: Αύξηση 0,4% στο ΑΕΠ γ' τριμήνου

Στο 10% η ανεργία το Νοέμβριο
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2010 12:07
UPD:12:31

Το ΑΕΠ στα 16 κράτη – μέλη αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο έπειτα από πέντε συνεχή τρίμηνα πτώσης.

Εκτός ύφεσης βγήκε η Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, όπως έδειξαν σήμερα τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ στα 16 κράτη – μέλη αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο έπειτα από πέντε συνεχή τρίμηνα πτώσης.

Παρόλ’ αυτά, η συνεισφορά των ανεξάρτητων στοιχείων του ΑΕΠ μεταβλήθηκαν, με τις απογραφές να προσθέτουν στο συνολικό αποτέλεσμα 0,5% έναντι 0,3% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Το καθαρό εμπόριο συνέβαλε μόλις κατά 0,1% έναντι 0,2% που είχε υπολογιστεί, ενώ η συνεισφορά των επενδύσεων διαμορφώθηκε στο -0,2% από -0,1%.

Η ζήτηση των νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητη, αφαιρώντας 0,1% από το ποσοστό ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου. Αμετάβλητες παρέμειναν και οι κρατικές δαπάνες, που πρόσθεσαν 0,1%.

Η Eurostat αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω τα ετήσια στοιχεία για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη σε συρρίκνωση 4% έναντι 4,1% που εκτιμούσε προηγουμένως.

Στο 10% η ανεργία το Νοέμβριο

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση της Eurostat, το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη ανήλθε το Νοέμβριο στο 10% από 9,9% που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 1998.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, στην Ισπανία το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 19,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα