Moody's: Βραδυκίνητη ανάκαμψη το 2010

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010 12:42
UPD:14:26

«Βραδυκίνητη ανάκαμψη» προβλέπει η Moody's για το 2010, σύμφωνα με την έκθεσή της «Moody's Global Macroeconomic Risk Scenarios» που δημοσιεύτηκε σήμερα, στην οποία αναλύονται τα σενάρια μακροοικονομικών κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, η ανάκαμψη το 2010 δεν θα είναι δυναμική, ενώ η ανεργία και τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Οι εν λόγω προβλέψεις είναι σύμφωνες με το σενάρια «ανάκαμψης σε σχήμα άγκιστρου» που είχε διατυπώσει πρώτη φορά η Moody's το Μάιο 2009, σύμφωνα με το οποίο τα σημάδια από την κρίση θα είναι βαθιά και πολλές οικονομίες θα δυσκολευτούν σημαντικά για να επιστρέψουν στους προηγούμενους ρυθμούς ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την καινούργια έκθεση της Moody's, η αργή ανάκαμψη θα χαρακτηριστεί από ανομοιομορφία όσον αφορά στη δυναμική της ανάκαμψης ανά περιοχή. «Στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, η ανάκαμψη θα είναι εύθραυστη εξαιτίας των διάφορων δυσμενών συνθηκών –ιδίως εκείνων που συνδέονται με τις προκλήσεις που επιφυλάσσει ο κίνδυνος χώρας το 2010», τονίζει ο Πιέρ Καγιετό , διευθύνων σύμβουλος του Global Sovereign Risk Group.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επισημαίνεται στην έκθεση είναι ο συνδυασμός των χαμηλών επιπέδων οικονομικής δραστηριότητας με την περιορισμένη δυναμική ανάκαμψης που σε πολλές χώρες θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις πιστώσεις. «Ο κόσμος έχει περισσότερο ή λιγότερο σιωπηρά επιλέξει την οικονομική σταθερότητα εις βάρος της οικονομικής βιωσιμότητας –γεγονός που καθιστά την απορρόφηση των υπέρογκων δημοσίων χρεών ακόμη πιο δύσκολη.

Η Moody's διακρίνει, τέλος, τρεις σημαντικούς κινδύνους υποχώρησης που συνδέονται με το σενάριο της ανάκαμψης. Ο πρώτος αφορά στα υπέρογκα πακέτα κινήτρων που έχουν δρομολογήσει οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε αιφνίδιες αυξήσεις επιτοκίων και συναλλαγματικές διορθώσεις. Ο δεύτερος κίνδυνος έγκειται στην αδυναμία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να επιτύχουν άμεση αναδόμηση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους προκειμένου να οχυρωθούν κατά των οικονομικών απειλών. Τέλος, σοβαρό κίνδυνο συνιστούν για τις παγκόσμιες οικονομίες, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι δυναμικοί ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα