Εως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Ε.Ε. το ΠΣΑ

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010 16:51
UPD:21:33

Την αισιοδοξία του ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνει δεκτό χωρίς προβλήματα εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

O υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters, μετά τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ, ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι το σχέδιο θα κατατεθεί στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης και θα γίνει δεκτό.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προέβλεψε επίσης ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημόσιου 26 και 52 εβδομάδων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο.

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι οι αγορές προεξοφλούν το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι απλώς ενσωματώνουν τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα.

Συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος αναμένει από τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

Ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ απέρριψε τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει σύντομα, στις επόμενες εβδομάδες, αν όχι μέρες, ένα αναλυτικό πρόγραμμα… συγκεκριμένα, απτά μέτρα σχετικά με το πώς θα περιοριστεί το υπερβολικό έλλειμμα», δήλωσε ο Φινλανδός επίτροπος.

Στην Αθήνα αύριο κλιμάκιο του ΔΝΤ

Kλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επισκεφθεί αύριο τη χώρα μας, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του ΔΝΤ

Οι εμπειρογνώμονες θα μοιραστούν την τεχνογνωσία τους με την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αποτελεσματικότερη επίλυση ζητημάτων όπως το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και η διαχείριση των δημοσιονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ, η επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων της Ελλάδας.

Αρμόδιος αξιωματούχος του Ταμείου αποσαφήνισε ότι τα στελέχη του ΔΝΤ έρχονται στην Αθήνα όχι για να συζητήσουν το ενδεχόμενο σύναψης δανείου, ή την τοποθέτηση της Ελλάδας υπό κάποιας μορφής επιτήρηση, αλλά για να πράξουν το ακριβώς αντίθετο, να έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με το πώς θα αποβούν περισσότερο αποτελεσματικά τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί όπως και αυτά που θα ληφθούν στο μέλλον.

Reuters: Τεστ αξιοπιστίας για την ευρωζώνη η οικονομική κρίση στην Ελλάδα

Η κρίση που διέρχεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα λόγω του υπέρογκου δημόσιου χρέους της αποτελεί το μεγαλύτερο τεστ αξιοπιστίας που έχει αντιμετωπίσει η ευρωζώνη από τη σύστασή της, εκτιμά ο αρθρογράφος του Reuters, Paul Taylor http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1763952 .

Το ζήτημα που τίθεται είναι αν οι 16 χώρες στη ζώνη του ευρώ θα καταφέρουν να πείσουν την Ελλάδα, τον αδύναμο κρίκο της νομισματικής ένωσης, να πάρει δραστικά μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος χωρίς να χρειαστεί η βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και χωρίς να προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα δημόσια οικονομικά ενός κυρίαρχου κράτους θα βρεθούν σε καθεστώς υψηλής επιτροπείας της ΕΕ, αλλά χωρίς το ΔΝΤ να χρειαστεί να χορηγήσει δάνεια στη χώρα ή να παρακρατήσει δόσεις δανείων. Τα μέσα που έχει στην διάθεσή της η Ευρώπη για να πιέσει την Ελλάδα είναι σκληρότερα και θα μπορούσαν να αποβούν οικονομικά επιζήμια, αν εφαρμόζονταν.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα