Moody's: Οριακή υποχώρηση του ποσοστού αθέτησης

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010 16:51

Οριακή μείωση σημείωσε το τέταρτο τρίμηνο του 2009 το ποσοστό αθέτησης υποχρεώσεων έναντι τίτλων υψηλού κινδύνου (speculative-grade default rate), το οποίο υποχώρησε στο 12,6% από 12,5% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση της Moody's.

Βάσει του μοντέλου προβλέψεων ποσοστών αθέτησης (default rate) του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, το εν λόγω ποσοστό αναμένεται να σημειώσει κάθετη πτώση εντός του 2010 και να καταλήξει στο επίπεδο του 3,3% στο τέλος του τέταρτου τριμήνου. Ο ρυθμός της μείωσης εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερος στο πρώτο εξάμηνο, καθώς το ποσοστό αθέτησης υπολογίζεται να βρίσκεται στα επίπεδα του 6,4% στο τέλος Ιουνίου.

«Με το ρυθμό των αθετήσεων να έχει αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, είναι πιθανό το παγκόσμιο ποσοστό αθέτησης να βρίσκεται στο ανώτατο σημείο του πιστωτικού κύκλου. Εάν τα spread υψηλών αποδόσεων διατηρηθούν σταθερά ή υποχωρήσουν, αναμένουμε δραστική πτώση του ποσοστού αθέτησης το 2010», σχολίασε ο διευθυντής των ερευνών για τα ποσοστά αθέτησης, Κένεθ Έμερι.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό αθέτησης στους τίτλους υψηλού κινδύνου υποχώρησε στο 13,2% το δ’ τρίμηνο, ενώ στην Ευρώπη αυξήθηκε στο 10,2%. Στο σύνολο των εκδοτών που παρακολουθεί η Moody's, 32 δεν κατόρθωσαν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους το δ’ τρίμηνο του 2009. Συνολικά το 2009, αθέτηση υποχρεώσεων παρατηρήθηκε σε 266 εκδότες –έναντι 105 το 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα