BP: Ο μεγαλύτερος πετρελαϊκός όμιλος στην Ευρώπη βάσει κεφαλαιοποίησης

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010 10:26

Ως η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία – βάσει κεφαλαιοποίησης – στην Ευρώπη αναδείχθηκε η BP, για πρώτη φορά έπειτα από διάστημα άνω των τριών ετών, εκθρονίζοντας τη Royal Dutch Shell χάρη στην αύξηση της παραγωγής και την ταχύτατη περικοπή των δαπανών της.

Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύθηκαν τη Δευτέρα στο Λονδίνο κατά 2,2%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου 20 μηνών, με τη χρηματιστηριακή αξία της BP να εκτινάσσεται στα 119,2 δισ. στερλίνες (192 δισ. δολάρια).

Ο τίτλος της Shell σημείωσε άνοδο 0,9%, διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 118,3 δισ. στερλίνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2006 που η αξία της BP ξεπερνά αυτή της Shell.

Όντας επικεφαλής του σχεδίου ανάκαμψης της βρετανικής BP περισσότερα από δύο χρόνια τώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τόνι Χέιγουορντ έχει καταφέρει να ανακόψει τη μείωση της παραγωγής, ενισχύοντας τις δραστηριότητες στον Κόλπο του Μεξικού, και να διπλασιάσει τον στόχο για την εξοικονόμηση δαπανών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα