«The Economist»: Προσωρινές οι κύριες πηγές της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2002 15:29

Η Ελλάδα έχει σημειώσει θεαματική οικονομική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και η διεθνής εικόνα της έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι τα επιτεύγματα αυτά είναι εύθραυστα και είναι επιτακτική η ανάγκη να σταθεροποιηθούν.

Αυτό επισημαίνεται στο αφιέρωμα για την Ελλάδα της βρετανικής οικονομικής επιθεώρησης «The Economist» με τίτλο «Προμηθεύς Λυόμενος», που θα δημοσιευτεί στις 12 Οκτωβρίου.

Στο αφιέρωμα αναφέρεται ότι η εσωτερική σταθερότητα της Ελλάδας έχει ενισχυθεί από την προφανή διάλυση της «17 Νοέμβρη», που υπήρξε, όπως τονίζεται, η πιο επιτυχημένη ομάδα «ανταρτών πόλης» στην Ευρώπη.

Για την οικονομία επισημαίνεται ότι η Ελλάδα κατέχει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά οι κύριες πηγές της ανάπτυξής της είναι προσωρινές: η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι καλύτεροι τομείς της ελληνικής βιομηχανίας είναι διεθνούς κλάσης, αλλά δικαιολογούν ένα μικρό μόνο ποσοστό της οικονομικής παραγωγής.

Υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά σχετικά λίγες που να είναι υγιείς και να καινοτομούν στο χώρο τους. Για τον τουρισμό σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ακόμα τεράστιο δυναμικό, αλλά προς το παρόν ο τομέας αυτός είναι επικεντρωμένος σε συγκεκριμένες περιοχές.

Αναφορά γίνεται και σε περίπου 800.000 μετανάστες που εργάζονται στην Ελλάδα, αριθμός που καλύπτει σχεδόν το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας. Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα ήταν μία χώρα που σε μεγάλο βαθμό χαρακτηριζόταν από ομοιογένεια, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τον πληθυσμού ήταν ελληνόφωνη και ελληνορθόδοξη.

Η εισροή του κύματος των μεταναστών με διαφορετικές πολιτισμικές και θρησκευτικές καταβολές έχει αποτελέσει «σοκ» για την ελληνική κοινωνία, έχει όμως αποφέρει και σημαντικό οικονομικό όφελος.

Γενικά, υπογραμμίζει το περιοδικό, οι Ελληνες έχουν τηρήσει ανεκτική στάση απέναντι στους ξένους που βρίσκονται ανάμεσα τους, αυτό όμως εν μέρει δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι ξένοι δεν έχουν απαιτήσει πολλά πολιτικά ή πολιτισμικά δικαιώματα.

Η σχέση Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρεται ως μία από τις περισσότερο συναισθηματικά φορτισμένες στον κόσμο: Μπορεί να αλλάξει τόσο ξαφνικά όσο και ο καιρός στο Αιγαίο. Τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί «απόθεμα» καλής θελήσεως, που μπορεί να χρησιμεύσει στους προσεχείς μήνες, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει την ένταξη της Κύπρου.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια είναι κυρίως εμπορικές την τρέχουσα περίοδο.

Τέλος, σύμφωνα με το αφιέρωμα, αν η Ολυμπιάδα επιτύχει, θα είναι μία αναγέννηση των αγώνων και, υπό μία έννοια, και της ίδιας της σύγχρονης Ελλάδας. Μετά από μερικές δύσκολες στιγμές στις σχέσεις της Αθήνας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η τελευταία τώρα πιστεύει ότι το κατασκευαστικό έργο θα έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα