Μύθος η «ασφαλής κοκαΐνη»

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 12:39

Η άποψη ότι η χρήση κοκαΐνης για ψυχαγωγικούς λόγους είναι ασφαλής είναι μύθος, υποστηρίζουν Ισπανοί επιστήμονες που υπολογίζουν ότι συνδέεται με το 3% των αιφνίδιων θανάτων στην Ευρώπη.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις αιφνιδίων θανάτων στη νοτιοδυτική Ισπανία στο διάστημα 2003-2006 και διαπίστωσαν ότι το 3,1% εξ αυτών συνδέονταν με τη χρήση κοκαϊνης. Παρόλο που τα στοιχεία προέρχονται από την Ισπανία, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα συμπεράσματα ισχύουν για όλη την Ευρώπη.

Από τους 668 αιφνίδιους θανάτους, οι 21 συνδέονταν με χρήση κοκαΐνης. Όλα τα θύματα ήταν άνδρες ηλικίας 21 με 45 ετών.

Οι θάνατοι προήλθαν κυρίως από προβλήματα στην καρδιά, ενώ τα περισσότερα θύματα ήταν επίσης καπνιστές (81%) και είχαν συνδυάσει τη χρήση κοκαΐνης με αλκοόλ (76%).

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας και επικεφαλής Παθολογίας στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής στη Σεβίλλη της Ισπανίας δρ Χοακίν Λουθένα χαρακτήρισε το συνδυασμό αυτό «θανατηφόρο κοκτέιλ».

«Ο συνδυασμός της κοκαΐνης με τα δύο προαναφερθέντα ή με ένα από αυτά, μπορεί να θεωρηθεί θανατηφόρο κοκτέιλ που συμβάλλει στην εκδήλωση πρόωρου καρδιακού νοσήματος», αναφέρει ο Λουθένα στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Heart Journal.

«Η άποψη ότι η χρήση κοκαϊνης για ψυχαγωγικούς λόγους είναι ασφαλής θα πρέπει να εκλείψει, καθώς ακόμη και μικρή ποσότητα μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, όπως τον αιφνίδιο θάνατο», επισημαίνει.

Ειδικοί στο Ισπανικό Ινστιτούτο εκτιμούν ότι περίπου 12 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάνουν χρήση κοκαϊνης -περίπου το 3,7% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού ηλικίας 15 έως 64 ετών.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των ενηλίκων στη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία δηλώνουν ότι έχουν κάνει χρήση κοκαϊνης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και η χρήση είναι συχνότερη στις ηλικίες μεταξύ 15 και 34 ετών.

Η Φωτεινή Ροζακέα του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος δηλώνει ότι η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη να «ξεχάσουμε το μύθο που περιγράφει την κοκαϊνη ως ασφαλές ναρκωτικό των πάρτι».

«Οι πιθανές θανατηφόρες συνέπειες από τη χρήση κοκαϊνης μπορούν να συμβούν στον καθένα, ακόμη και σε νεαρά, υγιή άτομα χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κίνδυνοι κάθε φορά που κάνει κάποιος χρήση», συμπληρώνει.

Πηγές: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα