«Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχ/ν για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών προς τις τράπεζες, είναι αναγκαίες για την τόνωση της ρευστότητας, άμεσα απαραίτητες, για την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και αποτελούν ανάσα ζωής και διέξοδο σωτηρίας για το ελληνικό εμπόριο», παρατηρεί ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη «σωστά πράττει και δεν υποκύπτει στις πιέσεις των τραπεζών, ούτε την κριτική της ΕΚΤ και επιμένει στην διεύρυνση του βασικού πλαισίου εφαρμογής του νομοσχεδίου».
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης.
« Στην προκείμενη περίπτωση, το ζήτημα εντοπίζεται στο πόσο γρήγορα μπορεί να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ακόμη και εάν απαιτηθούν περιορισμοί και προσαρμογές στο επίμαχο θέμα της υπαγωγής των ενήμερων οφειλών στην διαδικασία ρύθμισης», προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης τονίζει ότι το νομοσχέδιο παρέχει το δικαίωμα, με την αμνηστία που επιχειρεί, να απελευθερώσει από την μαύρη λίστα του Τειρεσία περισσότερες από 120.000 επιχειρήσεις οι οποίες «με την αποπληρωμή του χρέους τους, επανακτούν την δυνατότητα να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα και εκτιμάται ότι πάνω από 600 εκ. ευρώ θα ενισχύσουν την αγορά μέσα στο επόμενο τρίμηνο».
«Σχετικά με τον Τειρεσία, δεν επιθυμούμε να αχρηστευθεί ένα εργαλείο ελέγχου διαχείρισης δυσμενών στοιχείων, αλλά να αναμορφωθεί σε μια ανεξάρτητη αρχή πληροφόρησης και προστασίας των τραπεζών και της αγοράς», συμπληρώνει.
«Είναι γνωστό ότι, σε ένα νομοσχέδιο κάποιοι επωφελούνται περισσότερο και κάποιοι λιγότερο. Η στόχευση όμως, του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές», αναφέρει χαρακτηριστικά
Επιπλέον υποστηρίζει ότι «η επέκταση της ρύθμισης στους ενήμερους οφειλέτες, μπορεί άλλωστε να εκφραστεί από τις τράπεζες με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και αύξηση των δανείων».
«Το ελληνικό εμπόριο είναι βέβαιο ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν την ρευστότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια και την κερδοφορία ώστε να αυξήσουν την πιστωτική τους επέκταση στην αγορά, στο άμεσο μέλλον, με φθηνότερο δανεισμό», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.