Αναλυτές «βλέπουν» 20% πιθανότητα η Ελλάδα να ζητήσει οικονομική βοήθεια

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010 17:10
UPD:17:16

Πιθανότητα 20% δίνουν αναλυτές στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει οικονομική βοήθεια, ενώ 16 από τους 27 αναλυτές δημοσκόπησης του Reuters προβλέπουν υποβάθμιση της χώρας μας κάτω από Α έως τα τέλη 2010.

Πιο αναλυτικά, οι αναλυτές υποστήριξαν πως υπάρχει μία πιθανότητα στις πέντε η Ελλάδα να ζητήσει οικονομική βοήθεια και ότι η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι πολύ πιθανόν να υποστούν ανάλογο πλήγμα της επενδυτικής τους εμπιστοσύνης.

Περίπου 30 αναλυτές κλήθηκαν το διάστημα 11-14 Ιανουαρίου να αξιολογήσουν την πιθανότητα η Ελλάδα να ζητήσει οικονομική βοήθεια φέτος. Η ενδιάμεση πρόβλεψή τους ήταν 20%, ενώ ίδια πιθανότητα έδωσαν και στην ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να πετύχουν σταθεροποίηση στον προϋπολογισμό τους μόνοι τους και νομίζω ότι θα χρειαστούν βοήθεια, γιατί διαφορετικά τα spreads θα παραμείνουν υψηλά και το έλλειμμα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο» ανέφερε ο Uwe Duerkop στην Landesbank Berlin.

Η Ελλάδα αξιολογείται με ΒΒΒ+ από την Standard & Poor's και την Fitch Ratings, ενώ 16 από τους 27 αναλυτές προβλέπουν ότι η Moody's Ratings Service επίσης θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας από το Α2 σε κάτω από το Α έως τα τέλη του έτους.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα