Λ. Κατσέλη: Οι αλλαγές δεν υπαγορεύθηκαν από την ΕΚΤ

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010 17:30

Η υπουργός υπεραμύνθηκε της κίνησής της να στείλει το νομοσχέδιο στην ΕΚΤ, λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή τράπεζα είναι εταίρος κάθε κυβέρνησης στην Ευρωζώνη.

«Η ΕΚΤ καταθέτει τη γνώμη της και σε καμία περίπτωση δεν νομοθετεί», τόνισε στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, αναφερόμενη στις αλλαγές που επέφερε στο ν/σ για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε μάλιστα πως οι αλλαγές αυτές δεν υπαγορεύθηκαν από την ΕΚΤ, αλλά προέκυψαν ύστερα από διαβούλευση του υπουργείου με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Η υπουργός υπεραμύνθηκε της κίνησής της να στείλει το νομοσχέδιο στην ΕΚΤ, λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή τράπεζα είναι εταίρος κάθε κυβέρνησης στην ευρωζώνη.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της παράταξης Παναγιώτη Λαφαζάνη, να υποστηρίζει ότι «νομοθετεί ο κ. Τρισέ για λογαριασμό μας», και ότι «με τις αλλαγές αποκλείεται το 80% αυτών που θα μπορούσαν με την αρχική διατύπωση να ενταχθούν στη ρύθμιση».

Η κα Κατσέλη τόνισε ότι οι ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν μόνον ο φόβος μήπως σε αυτή τη ρύθμιση μπουν τιτλοποιημένα δάνεια. Οι ρυθμίσεις, συμπλήρωσε, στηρίζουν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση, ενώ την ίδια ώρα είναι εγγυημένη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ¶δωνις Γεωργιάδης είπε ότι σε κάθε περίπτωση «θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η γνώμη της ΕΚΤ, ακόμη κι αν έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, γιατί μπορεί απλά αύριο να πει ότι δεν δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση των δανείων, οπότε δεν θα είχε το κράτος τη δυνατότητα να πληρώνει μισθούς και συντάξεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα