Σιγκαπούρη : Μείωση της οικονομικής ανάπτυξης εντός του έτους

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2002 08:11

Aναπάντεχη υποχώρηση εμφάνισε για πρώτη φορά μέσα στο έτος η οικονομία της Σιγκαπούρης, φθάνοντας στο 10,3% σε ετήσια βάση, καθώς οι Ασιάτες εξαγωγείς βρίσκονται υπό την πίεση της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης. Αμέσως μετά, οι μετοχές και το νόμισμα της νήσου κινήθηκαν πτωτικά.

Εναν χρόνο πριν, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,7% το τρίτο τρίμηνο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Η πόλη με την οικονομία των 84 δισ. δολ. και μία από τις πιο ανεξάρτητες εξαγωγικές της Ασίας, είναι η πρώτη που ανακοινώνει οικονομικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ο πρωθυπουργός, Goh Chok Tong αυτήν την εβδομάδα, είπε, ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, μεταξύ 3% και 4% φέτος, ως αποτέλεσμα της δεκαήμερης απεργίας στα λιμάνια των δυτικών ακτών των ΗΠΑ, αλλά και την απειλή πολέμου στο Ιράκ.

«Η διεθνής ζήτηση μειώνεται», ανέφερε ο Andy Xie, οικονομολόγος στην Morgan Stanley, υπεύθυνος για την Ασία. Η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν, το Χογκ Κογκ και η Μαλαισία, οι οποίες βασίζονται στις εξαγωγές, αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλο πρόβλημα.

Ο δείκτης Straits Times, υποχώρησε 1,7%, φθάνοντας στις 1.353,39 μονάδες στις 10:09' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα. Το δολάριο της Σιγκαπούρης, υποχώρησε στα 1,7908 δολ. Σιγκαπούρης έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, αυξήθηκε 7,8% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν και ήταν στα ίδια επίπεδα με την παραγωγή του δευτέρου τριμήνου, τη στιγμή που οι υπηρεσίες σημείωσαν αύξηση 1,8%, υψηλότερη του 1,6% του προηγούμενου τριμήνου, έδειξε η σχετική έκθεση.

Η Σιγκαπούρη, ενδέχεται να ωθηθεί στην αναθεώρηση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη ολόκληρου του έτους, σε ένα μήνα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Κουάλα Λουμπούρ αυτήν την εβδομάδα.

«Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης, μπορεί να γίνει πραγματικότητα», τόνισε ο Goh.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα