Απότομη πτώση των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία

Στο εννεάμηνο
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010 10:09

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009 κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση, ανακοίνωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια, προσθέτοντας πως την ίδια περίοδο και ειδικά στο τρίτο τρίμηνο του 2009 καταγράφτηκαν και φαινόμενα αποεπένδυσης.

Στη σημαντική υποχώρηση των ελληνικών επενδύσεων αποτυπώνονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη βουλγαρική αγορά, ορισμένες από τις οποίες σταμάτησαν οριστικά ή διέκοψαν την παραγωγική τους δραστηριότητας για αόριστο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι ανέβαλαν ή ματαίωσαν τους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς, ιδιαίτερα στην αγορά ακινήτων που δοκιμάσθηκε έντονα από την αρνητική διεθνή συγκυρία.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας για το 2009, κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του έτους, η αξία των ελληνικών άμεσων επενδύσεων διαμορφώθηκαν μόλις στο επίπεδο των 29,3 δισ. ευρώ (16,6 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο, 54,5 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο και -41,8 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο) μειωμένες κατά 14 φορές περίπου σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2008 (412,1 εκατ. ευρώ).

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων, στη γενική κατάταξη των χωρών με την υψηλότερη αξία άμεσων ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια της περιόδου 1996 – Σεπ. 2009 η Ελλάδα υποχώρησε από την τρίτη στην τέταρτη θέση (μετά από την Αυστρία, την Ολλανδία και το Ηνωμ. Βασίλειο) με συνολικές επενδύσεις ύψους 2.743,4 εκατ. ευρώ ή 7,8% του συνόλου.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα