«Το ΔΝΤ δεν είναι αρμόδιο να βοηθήσει την Ελλάδα»

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010 10:49

Αρνητικό ως προς το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, εάν χρειαστεί, εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υποστηρίζοντας ότι τα αρμόδια όργανα της Ευρωζώνης είναι ικανά να χειριστούν μόνα τους κάθε πιθανό αίτημα βοήθειας.

«Είναι χώρα της Ευρωζώνης και είναι απολύτως φυσιολογικό η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματά της μόνοι τους», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 24.

«Είναι το ίδιο το εάν (το πρόβλημα) ήταν στη Καλιφόρνια, οι Αμερικάνοι πιθανώς θα μας έλεγαν: “Δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ”. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά είναι παρόμοιο», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος, άλλωστε, στο κλιμάκιο του διεθνούς οργανισμού, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα προκειμένου να παρέχει τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση, ο Στρος-Καν διευκρίνισε ότι είναι κάτι που ζητήθηκε από την Ελλάδα και πως πρόκειται για κλιμάκιο τεχνοκρατών.

«Και έτσι προσφέρουμε τεχνική βοήθεια και νομίζω ότι, αν υπάρξουν οικονομικές ανάγκες, οι Ευρωπαίοι είναι ικανοί να τις παρέχουν απευθείας στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Στρος-Καν ανέφερε ακόμη ότι είναι κατανοητό το γεγονός ότι η Ελλάδα θέλει να υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψης του κλιμακίου του ΔΝΤ, δεδομένου ότι η εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται σε συζητήσεις με τον οργανισμό μπορεί να είναι αρνητική για αυτήν.

«Κατανοώ ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εξηγήσει ότι θέλουν να βγουν από αυτή τη κατάσταση χωρίς τη βοήθειά μας, πράγμα το οποίο ελπίζω και το οποίο είναι πιθανό», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν, όμως, και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν θα ήταν σωστό να λάβει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ.

«Δεν νομίζουμε ότι η βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα ήταν σωστή ή ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο Γιούνκερ σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι έχει μιλήσει τόσο με τον Στρος-Καν όσο και με τους τους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα