Tρισέ: Η Ελλάδα έχει δουλειά να κάνει

«Το ΔΝΤ δεν είναι αρμόδιο να βοηθήσει την Ελλάδα»
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010 11:07
UPD:11:57
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγάλα προβλήματα με το χρέος και η Ελλάδα έχει δουλειά να κάνει για να αντιμετωπίσει τα δικά της θέματα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Στο θέμα της Ελλάδας, έχω πει ότι θα πρέπει να κάνει τη δική της δουλειά, με τα του οίκου της με άλλα λόγια. Είναι σημαντικό να γίνει δουλειά και κάποιες αποφάσεις ελήφθησαν χθες από την κυβέρνηση», τόνισε ο Τρισέ στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία να υπάρχει ισχυρό δολάριο.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε παράλογες υποθέσεις τα σενάρια περί εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1765535 .

«Το ΔΝΤ δεν είναι αρμόδιο να βοηθήσει την Ελλάδα»

Αρνητικό ως προς το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, εάν χρειαστεί, εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι τα αρμόδια όργανα της Ευρωζώνης είναι ικανά να χειριστούν μόνα τους κάθε πιθανό αίτημα βοήθειας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1765911 .

«Είναι χώρα της Ευρωζώνης και είναι απολύτως φυσιολογικό η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματά της μόνοι τους», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 24.

FT: Η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο να αφήσει την Ελλάδα αβοήθητη

Παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει μόνη της τον τρόπο να βγει από τη δύσκολη θέση, γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, υποστηρίζει ο Σάιμον Τίλφορντ στους Financial Times. «Μπορεί οι Ευρωπαίοι να είναι εξοργισμένοι με τις ελληνικές αρχές για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα χωρών που έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους στην ευρωζώνη», σημειώνει.

Εκτιμά, επίσης, ότι η μείωση των δαπανών που εξήγγειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση για μείωση του ελλείμματός της στο 2,8% το 2012 είναι πιθανό να οδηγήσει σε ύφεση και αποπληθωρισμό, με κίνδυνο να απειληθεί σοβαρά η κοινωνική της σταθερότητα.

«Εάν η ευρωζώνη δεν βοηθήσει την Ελλάδα ή εάν θέσει πολιτικά ανέφικτους όρους, είναι πιθανό η χώρα να μην ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ευρωζώνη». Το αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι χρηματοοικονομικές αγορές να στραφούν προς τους υπόλοιπους «αδύναμους κρίκους» της ευρωζώνης –Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία– με αποτέλεσμα οι εν λόγω χώρες να επιβαρυνθούν με υπέρογκα spread δανεισμού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα