Κάτω από τις 8.500 μονάδες ο Nikkei

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2002 10:10

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ήταν και σήμερα το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο μετά τη νέα σημαντική υποχώρηση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/10/250912.htm και εν μέσω έντονων ανησυχιών για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,6% τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου, περίπου στο μισό των προβλέψεων, ενώ οι παραγγελίες για ιαπωνικά μηχανήματα μειώθηκαν τον Αύγουστο 14% σε μηνιαία βάση, υποχωρώντας σε ναδίρ 15ετίας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η εξαγωγικού προσανατολισμού ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας απειλείται από την πτώση του χρηματιστηρίου και τις μειωμένες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ενώ το υπουργικό συμβούλιο αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τις εξαγωγές.

Στο πλαίσιο αυτό, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν και σήμερα εξαιρετικά περιορισμένο, ενώ η πλειονότητα των κλάδων δέχθηκε πιέσεις.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 8.439,62 μονάδες μειωμένος κατά 1,17% παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών. Ενδοσυνεδριακά, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 8.200 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 18 Μαρτίου 1983. Ο δείκτης Topix σημείωσε πτώση κατά 1,03% και διαμορφώθηκε στις 835,61 μονάδες.

O περιορισμός των αρχικών απωλειών προς το τέλος της συνεδρίασης οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου. Η αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τραπεζικές μετοχές αποδόθηκε στη δήλωση του ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Υπηρεσιών Χέιζο Τακενάκα ότι η «Τράπεζα της Ιαπωνίας προτίθεται να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επισφαλών δανείων». Σημειώνεται ότι τα επισφαλή δάνεια των ιαπωνικών τραπεζών εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 420 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της Mizuho Holdings έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 5,20%, ενώ κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης κατέγραφε νέο αρνητικό ρεκόρ έτους.

Αντιθέτως, με απώλειες έκλεισαν και σήμερα οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών. Οι μετοχές της Sony και της Canon υποχώρησαν κατά 1,59% και 2,12% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα