Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ, εκτιμούν αναλυτές

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2002 10:36
UPD:10:48

Aνακοινώνονται στις 2 η ώρα το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, τα βασικά επιτόκια δανεισμού από την Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ 45 λεπτά αργότερα θα γίνει και η ανάλογη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών και οι δύο τράπεζες, αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια για ενδέκατο μήνα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οικονομίες τους μπορεί να βγουν από την ύφεση.

Η ΕΚΤ, θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο των 12 κρατών που μοιράζονται το ευρώ, στο 3,25%, εκτιμούν οι 13 αναλυτές του Bloomberg News. Η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Μ. Βρετανίας, ενδέχεται να διατηρήσει το κόστος δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα των 38 ετών, στο 4%, αναφέρει άλλη σφυγμομέτρηση.

«Η οικονομία της Μ. Βρετανίας είναι αρκετά ισχυρή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει λόγος για μια μείωση των επιτοκίων», ανέφερε ο Andrew Clare, οικονομολόγος στην Legal & General Asset Management Ltd., ο οποίος επιβλέπει τη διαχείριση κεφαλαίων ύψους 118 δισ. λιρών Αγγλίας (183 δισ. δολ.), συμπληρώνοντας, ότι : «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τα μειώσει, αλλά μάλλον δεν θα το κάνει».

Οι τιμές αγοράς κατοικιών στη Μ. Βρετανία, αυξήθηκαν με ρυθμούς ρεκόρ τον Σεπτέμβριο και ο κόσμος δανείστηκε πολλά περισσότερα από την αξία της ιδιοκτησίας του. Την ίδια ώρα, οι κατασκευές προσπαθούν να ανακάμψουν από τα χαμηλότερα επίπεδα των δύο δεκαετιών στα οποία έφθασαν.

Στη Γερμανία, όπου η οικονομία αναπτύσσεται με δυσκολία, οι παραγγελίες των βιομηχανιών, αλλά και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκαν τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Wim Duisenberg, είπε την Τρίτη, ότι τα επιτόκια δανεισμού κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν στα επίπεδα που βρίσκονται, καθώς η οικονομία της περιοχής, χρειάζεται σταθερότητα για να ανακάμψει http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/08/250442.htm . Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Sir Edward George, είχε πει τον Σεπτέμβριο, ότι η οικονομία της Μ. Βρετανίας ανακάμπτει σταδιακά.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Μ. Βρετανία ανέκαμψαν τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η Συνομοσπονδία των Βρετανών Βιομηχάνων την εβδομάδα που πέρασε, μετά από από υποχώρησή της στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, τον Αύγουστο.

Ο τραπεζικός τομέας, οι αεροπορικές εταιρείες και άλλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, αύξησαν τις εργασίες τους για ένατο μήνα στη χώρα. Αντιθέτως, στην υπόλοιπη Ευρώπη η δραστηριότητα των εταιρειών παροχής υπηρεσιών, μειώθηκε.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα