Στα ΕΛ.ΠΕ. η Jugopetrol του Μαυροβουνίου έναντι 65 εκατ. ευρώ

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2002 14:58

Υπεγράφη σήμερα, παρουσία του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, στην πόλη Κότορ, η συμφωνία πώλησης του 54,35% της εταιρείας Jugopetrol AD Kotor στα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ.

Σημειώνεται ότι στις 2 Οκτωβρίου η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου επέλεξε την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια ως πλειοδότρια σε διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν επτά εταιρείες, μεταξύ των οποίων η ρωσική Lukoil, η αυστριακή OMV και η κροατική ΙΝΑ.

Το τίμημα για την αγορά του 54,35 % της JPK ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ. Επίσης, για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την επέκταση των δραστηριοτήτων της JPK στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία–Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, το επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛ.ΠΕ. για την πενταετία 2003-2007 είναι της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται και η περάτωση των τυπικών και τεχνικών διαδικασιών της συμφωνίας, ενώ η απόκτηση των μετοχών της JPK από την ΕΛ.ΠΕ. θα γίνει σε τελετή, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του Μαυροβουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι κύριες δραστηριότητες της εξαγορασθείσας εταιρείας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εισαγωγή και αποθήκευση προϊόντων πετρελαίου, τις πωλήσεις χονδρικής εντός των συνόρων του Μαυροβουνίου και τις εξαγωγές στις γειτονικές χώρες (Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Σερβία και Κόσοβο).

Οι ετήσιες πωλήσεις της ανέρχονται σε περίπου 500.000 τόνους, που αντιστοιχούν σε κύκλο εργασιών 200 εκατ. ευρώ. Το 2001 η JPK παρουσίασε ΕBITDA 16,8 εκατομμυρίων ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 10,6 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα