Στις πλάτες της Ανγκέλα Μέρκελ πέφτει τις βάρος της απόφασης σχετικά με τη διατήρηση ή μη της Ελλάδας στην ευρωζώνη σε περίπτωση κατάρρευσης, σημειώνουν οι The Times.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, αντιτίθεται ανοιχτά στην έννοια της «κοινής ευθύνης» έναντι των υπόλοιπων εταίρων, υποστηρίζοντας ότι το σενάριο της διάσωσης είναι άδικο προς τους Γερμανούς φορολογούμενους.
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, ωστόσο, συνιστά μεγαλύτερο ίσως κίνδυνο για την ευρωζώνη παρά για την ίδια τη χώρα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. «Η ευρωζώνη δεν αντέχει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει, καθώς θα δούμε να επαναλαμβάνεται το σενάριο της Lehman Brothers», επισημαίνει ο Σιμόν Τιλφόρντ, κορυφαίος οικονομολόγος και μέλος του think-tank «Centre for European Reform».
Οι όροι της διάσωσης, υποστηρίζει, δεν πρέπει να είναι επαχθείς, σε βαθμό που να είναι προτιμότερο για τη χώρα να πτωχεύσει παρά να διασωθεί. Για να γίνεται, όμως, λόγος για σενάριο διάσωσης, σημαίνει ότι η ΕΕ διαθέτει κάποιο μηχανισμό διάσωσης –κάτι που βεβαίως δεν ισχύει, τονίζει ο κ. Τιλφόρντ.
Οπότε η ευθύνη περνά στα χέρια της Γερμανίας –της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης– είτε να συστήσει, με τη βοήθεια της Γαλλίας, σύστημα εφάπαξ διακανονισμού με την ΕΚΤ είτε –λιγότερο πιθανό– να έρθει σε συμφωνία απευθείας με την Ελλάδα.
Στο ερώτημα εάν η Γερμανία είναι διατεθειμένη να κάνει κάτι τέτοιο, η απάντηση που δίνει ένας Γερμανός διαχειριστής κεφαλαίων είναι καταφατική. «Στη γενιά της Μέρκελ, υπάρχει ακόμη η έννοια της ευθύνης για την Ευρώπη, η οποία είναι βέβαιο ότι επηρεάζει πολλές από τις αποφάσεις της».
Καθώς, λοιπόν, τη Γερμανία βασανίζεται από το ερώτημα εάν θα δώσει στην Ελλάδα το φιλί της ζωής, το ηθικό βάρος παραμένει δυσβάστακτο. Για να διασφαλίσουν οι Γερμανοί τη σταθερότητα της ευρωζώνης με τον τρόπο που θέλουν θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να προβούν σε μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας –μια απόφαση που δεν φαίνεται να έχουν πάρει, σύμφωνα με τους The Times.