«Σε παγίδα αποπληθωρισμού έχει πιαστεί η Ελλάδα»

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 17:36
UPD:17:38

«Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ενδεχομένως αυξήσει (έστω και λίγο) τον κίνδυνο της διάσπασης, καθώς και την ανάγκη πρόβλεψης ενός τέτοιου σεναρίου», αναφέρει ο Ambrose Evans-Pritchard στο άρθρο του στον Telegraph.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός από την ευρωζώνη συνεπιφέρει και αποκλεισμό από την ΕΕ, καθώς σκοπός είναι όλα τα κράτη μέλη να ενταχθούν στην ευρωζώνη (πλην ελαχίστων).

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα δεν πρόκειται να τροποποιήσει τους κανονισμούς της όσον αφορά στις εξασφαλίσεις προκειμένου να υποστηρίζει το ελληνικό χρέος. «Κανένα κράτος δεν πρόκειται να τύχει ειδικής μεταχείρισης», προειδοποίησε.

Καθώς η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία (PIIGS) βουλιάζουν στον αποπληθωρισμό, τα πραγματικά τους επιτόκια θα αυξάνονται ακόμη περισσότερο. «Είναι σαν να αυξάνονται τα επιτόκια στα ήδη εξασθενημένα PIIGS», σχολιάζει ο Στίβεν Τζεν από την BlueGold Capital. Η πολιτική της ΕΚΤ θα γίνει «προ-κυκλική»: πολύ αυστηρή για το Νότο, πολύ χαλαρή για το Βορρά.

Ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει μείωση μισθών αποφεύγοντας τις κοινωνικές αναταραχές, δεν διαθέτει την ανοιχτή οικονομία και τον εξαγωγικό κλάδο που ενδεχομένως θα έσωζε την Ιρλανδία σε ανάλογες συνθήκες. Η Ελλάδα έχει πιαστεί σε μια παγίδα αποπληθωρισμού, καταλήγει ο αρθρογράφος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα