Ανοδικά η Ευρώπη

Τι έγινε στις αγορές
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 00:01

Μετοχές και εμπορεύματα διεύρυναν χθες τα κέρδη τους, ενώ υπό πίεση βρέθηκε το ευρώ. Σε μια συνεδρίαση με σχετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών και ενώ οι αμερικανικές αγορές ήταν κλειστές λόγω αργίας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,8%, στις 1.060,89 μονάδες.

Της ανόδου ηγήθηκαν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, καθώς βασικά μέταλλα, όπως ο χαλκός και το νικέλιο, είχαν αξιόλογα κέρδη, ενώ δύο πολύτιμα μέταλλα, η πλατίνα και το παλλάδιο, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των 17 τελευταίων μηνών.

Αυξημένο ήταν επίσης το ενδιαφέρον των επενδυτών για τίτλους των κλάδων ενέργειας και φαρμάκων, αλλά και για μετοχές τραπεζών. Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση σε όλες τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης.

Ο FTSE100 στο Λονδίνο και ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη ενισχύθηκαν 0,7%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,6%.

Στις αγορές συναλλάγματος οι ανησυχίες για τα υψηλά ελλείμματα χωρών-μελών της Ευρωζώνης έθεσαν σε τροχιά πτώσης το ευρώ. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διολίσθησε σε χαμηλά ενός μηνός έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αλλά και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών έναντι της βρετανικής στερλίνας. Το δολάριο παρέμεινε σταθερό έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κοντά στα 90,69 γιεν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα