Ανοδος του αργού

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 06:12
UPD:06:37

Ανοδικά για πρώτη φορά το αργό πετρέλαιο σε χρονικό διάστημα έξι ημερών καθώς το δολάριο υποχώρησε και κάποιοι επενδυτές θεώρησαν ότι η υποχώρηση του καυσίμου κάτω από τα 79 δολ. το βαρέλι, το κατέστησε ελκυστικό για αγορά.

Το πετρέλαιο περιόρισε την μακροβιότερη υποχώρησή του από τον Δεκέμβριο καθώς το δολάριο έφθασε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων έναντι του γιέν, αυξάνοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση. Επίσης το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά εν μέσω εικασιών ότι οι εισαγωγές της Κίνας ενδέχεται να αυξηθούν 15% φέτος καθώς η χώρα ξεκινά τη δεύτερη φάση δημιουργίας στρατηγικών αποθεμάτων, σύμφωνα με την China Oil, Gas & Petrochemicals.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 43 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 78,43 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Νymex) στις 11:15 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 5,7% την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας την πρώτη εβδομαδιαία πτώση, μετά την αύξηση των αμερικανικών προμηθειών. Οι χθεσινές συναλλαγές θα συνδυαστούν με τις σημερινές λόγω του χθεσινού εορτασμού για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, τα οποία έκλεισαν στα 77 δολ. το βαρέλι στις 15 Ιανουαρίου, λήγει αύριο. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσαν άνοδο 39 σεντς φθάνοντας στα 78,76 δολ. το βαρέλι.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι των 12 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου. Εναντι του γιέν διαπραγματεύθηκε στα 90,73 γιέν στις 9:53 π.μ. στο Τόκιο από 90,78 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη μετά την υποχώρησή του νωρίτερα στα 90,52, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Δεκεμβρίου. Εναντι του ευρώ το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,4398 από 1,4384.

Οι θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, που καταναλώνουν τα 4/5 του αργού πετρελαίου της χώρας, κατά πάσα πιθανότητα θα κυμανθούν πάνω από τον μέσον όρο έως τις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το National Weather Service.

Το μπρεντ για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε χθες 1 σεντ κλείνοντας στα 77,10 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα