Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η JAL

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 10:25
UPD:11:02

Αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές κατέθεσε σήμερα η Japan Airlines Corp., γεγονός που θα επιτρέψει στο ζημιογόνο αερομεταφορέα να λειτουργεί όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της αναδιάρθρωσης.

Η κρατική Enterprise Turnaround Initiative Corp. Θα επιβλέπει την αναδιάρθρωση της JAL, ενώ θα διοχετεύσει στην εταιρεία 300 δισ. γιεν (3,3 δισ. δολάρια) έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις πτήσεις της.

Η ETIC και η επίσης κρατική Development Bank of Japan θα παράσχουν στην εταιρεία πιστωτική γραμμή ύψους 600 δισ. γιεν. Η JAL και οι μονάδες της θα λάβουν ακόμη δικαίωμα μη εξόφλησης δανείων ύψους 730 δισ. γιεν.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε επαναλάβει νωρίτερα ότι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας θα συνεχίσει να λειτουργεί κατά την περίοδο της αναδιάρθρωσής της. «Το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα ανακοινωθεί το βράδυ», διευκρίνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Μεταφορών της Ιαπωνίας, Σέιτζι Μαεχάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Japan Airlines, που σήμερα απασχολεί 50.000 εργαζομένους, προβλέπει την κατάργηση περίπου 15.000 θέσεων εργασίας.

Ο υπουργός αναμένεται να κάνει εκ νέου δηλώσεις στον Τύπο μετά την κατάθεση του αιτήματος της εταιρείας σε δικαστήριο του Τόκιο.

Ο Μαεχάρα, αλλά και άλλα μέλη της κυβέρνησης, προσπάθησαν σήμερα να καθησυχάσουν τους πελάτες και τους προμηθευτές της JAL. «Είναι σημαντικό η λειτουργία της να συνεχιστεί όσο διαρκεί η αναδιάρθρωση» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η ασφαλής λειτουργία είναι η βασική προτεραιότητα μιας αεροπορικής εταιρείας». Οι υπουργοί επισήμαναν εξάλλου ότι η εταιρεία παίζει σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία αφού τα αεροσκάφη της εκτελούν περισσότερο από το 40% των εσωτερικών δρομολογίων.

Να σημειωθεί πάντως ότι στο Χρηματιστήριο του Τόκιο η μετοχή της JAL υποχώρησε σήμερα σε ιστορικά χαμηλά, καταγράφοντας πτώση έως 20%. Το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι η μετοχή θα τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης στις 20 Φεβρουαρίου.

Εντωμεταξύ, οι αμερικανικές American Airlines και Delta Airlines συνεχίζουν να φλερτάρουν την ιαπωνική εταιρεία για μία στρατηγική συνεργασία. Το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, μετέδιδε χθες ότι η διοίκηση της JAL προσανατολίζεται σε μία συμφωνία συνεργασίας με την Delta.

«Οι Delta και SkyTeam στηρίζουν πλήρως την Japan Airlines και είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια και στήριξη με οποιοδήποτε τρόπο. Η Delta αναμένει με σιγουριά ότι η JAL, με την στήριξη της ETIC, θα επιτύχει την αναδιάρθρωσή της και θα ανακτήσει την κυρίαρχη θέση της», τονίζει η αμερικανική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα