Ούριος άνεμος φυσά στην Ευρώπη για τα junk bonds

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 11:26
UPD:11:37

Την προσοχή των διεθνών επενδυτών έχει τραβήξει η νέα ομολογιακή έκδοση υψηλού κινδύνου (junk bonds) ύψους 500 εκατ. λιρών που διαθέτει στην αγορά ο βρετανικός ποδοσφαιρικός όμιλος Manchester United με σκοπό την αναχρηματοδότηση των χρεών του.

Η εν λόγω έκδοση έχει επαναφέρει στο προσκήνιο έναν κλάδο-ταμπού της ομολογιακής αγοράς, την ώρα που η ευρωπαϊκή αγορά junk bonds εκτιμάται ότι θα ανακάμψει δριμύτερη εντός του έτους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το ομόλογο της Manchester United προσέλκυσε και την προσοχή της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μια έκθεση στην οποία αναζητά τρόπους δημιουργίας μη τραπεζικών καναλιών για το δανεισμό των εταιρειών, μεταξύ άλλων και με την προσφυγή στην αγορά junk bonds, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπτυχθεί ως πηγή πρωτογενούς δανεισμού.

«Μέχρι πρότινος στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι τίτλοι υψηλής απόδοσης εντάσσονταν στις εναλλακτικές μορφές επένδυσης που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, ενώ σήμερα βλέπουμε ότι πλέον αποτελούν από μόνα τους μια κατηγορία στοιχείων ενεργητικού», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Νιούμαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Rogge Global Partners.

Σύμφωνα με τον κ. Νιούμαν, η ευρωπαϊκή ομολογιακή αγορά υψηλού κινδύνου έχει προοπτικές ανάπτυξης 30-40% το τρέχον έτος –έναντι των προβλέψεων για ανάπτυξη 15% στην αμερικανική αγορά junk bonds.

Ενώ οι αμερικανικές εταιρείες έχουν μακρά παράδοση στην άντληση κεφαλαίων μέσω των αγορών junk bonds, το 2010 εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει μια σημαντική μεταστροφή των ευρωπαϊκών εταιρειών στις ομολογιακές αγορές για κάλυψη των χρηματοδοτικών τους αναγκών.

«Εκεί που οι γερμανικές εταιρείες το θεωρούσαν προσβλητικό να χαρακτηριστούν εκδότες ομολόγων «junk», πλέον, οι γερμανικές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης προσφεύγουν κατά κύριο λόγο στη συγκεκριμένη αγορά για εξασφάλιση χρηματοδότησης», εξηγεί ο κ. Νιούμαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα