ΕΚΤ: Τεχνική βοήθεια για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα στα Δ. Βαλκάνια

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 10:27
UPD:10:29

Πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα στις υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες καθώς και στις χώρες που είναι πιθανόν να εισέλθουν στην Ε.Ε., εγκαινιάζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, προτεραιότητα του προγράμματος – το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 2,65 εκατ. ευρώ – είναι η ενδυνάμωση της εποπτείας του τραπεζικού τομέα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία. Το πρόγραμμα διάρκειας δύο ετών θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ε.Ε. θα οργανώσουν το «πλαίσιο» της τεχνικής βοήθειας για την εκπαίδευση του δυναμικού των κεντρικών τραπεζών και των εποπτικών φορέων στην Κροατία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, το Κόσοβο και την Τουρκία.

Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, η σταθερότητα των τραπεζικών συστημάτων στις χώρες αυτές έχει ύψιστη σημασία για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης. Σ' αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των χωρών, οι οποίες στοχεύουν στη συνέχιση της διαδικασίας ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίοδο οικονομικής κρίσης».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hina



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα