ΒοΕ: Ομόφωνη η απόφαση για επιτόκια, αγορά ομολογιών

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 13:08
UPD:13:10

Ομόφωνη ήταν η τελευταία απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) τόσο για τα επιτόκια όσο και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, και τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της ΒοΕ αποφάσισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% και το πρόγραμμα αγοράς ομολογιών στα 200 εκατ. στερλίνες, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Από τα πρακτικά προκύπτει επίσης ότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αλλαγή της μεσοπρόθεσμης εκτίμησης των αξιωματούχων της ΒοΕ, ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω του 2% μετά από μια προσωρινή επιτάχυνσή του.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, αν και οι ενδείξεις είναι μικτές, η βρετανική οικονομία φαίνεται πως αναπτύσσεται και πάλι – έστω και με αδύναμο ρυθμό.

Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η ΒΟΕ θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολογιών μόλις επιτευχθεί ο στόχος των 200 δισ. στερλινών εντός των επόμενων εβδομάδων, ωστόσο οι απόψεις διίστανται αναφορικά με το πότε θα «σφίξει» τη νομισματική της πολιτική.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα