«Φρέσκια» φούσκα στην Κίνα;

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 15:18
UPD:15:42

Ανησυχία προκαλεί στους επενδυτές η εκτίμηση ότι η Κίνα θα «βάλει φρένο» στην επεκτατική τάση του χρηματοοικονομικού της συστήματος, η οποία σύμφωνα με πολλούς σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας φούσκας, αναφέρει το Reuters.

Τις ανησυχίες ενέτεινε η εντολή του Πεκίνου προς ορισμένες τράπεζες να περιορίσουν το δανεισμό τους –μια ενέργεια που προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές.

Το πρώτο 15μερο του Ιανουαρίου εκταμιεύτηκαν δάνεια ύψους 1 τρισ. γεν, έναντι 1,6 τρισ. το πρώτο μήνα του 2009. Ο όγκος αυτός των δανείων υπερβαίνει σημαντικά τον περιορισμό των 7,5 τρισ. γεν που έχουν θέσει οι αρχές για το τρέχον έτος.

Για την εποπτική αρχή του τραπεζικού κλάδου, ο χρονισμός (timing) μπορεί να είναι τόσο σημαντικός όσο και η μείωση του δανεισμού αυτή καθΆ αυτή. Το περασμένο έτος, σχεδόν τα μισά από τα νέα δάνεια εκταμιεύτηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, προκαλώντας έντονη διακύμανση στην οικονομία.

Για το 2010, οι αρχές δρομολογούν μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ροή των δανείων να είναι πιο ομαλή. Οι αυξημένες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν επιβληθεί σε ορισμένες κινεζικές τράπεζες εκπνέουν μετά από τρεις μήνες, ούτως ώστε η διασπορά των δανείων μέσα στο 2010 να είναι πιο ομοιόμορφη.

Οι επενδυτές, όμως, πιστεύουν ότι η Κίνα θα δρομολογήσει πιο αυστηρά μέτρα τους ερχόμενους μήνες, καθώς οι αρμόδιες αρχές ανησυχούν (δικαίως) ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση της αγοράς θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα