Επιφυλάξεις για το ΠΣΑ εκφράζει ο ΕΣΠ

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 17:10

Ανησυχητικές κρίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την εφαρμογή του ΠΣΑ και ζητάει από την Κυβέρνηση «να αξιοποιηθεί καλύτερα ο κρατικός μηχανισμός», προβλέποντας «ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, ενοποίηση μηχανισμών ελέγχου και είσπραξης φόρων, με σκοπό την πάταξη και της μεγάλης πληγής του παρεμπορίου».

Ο σύλλογος σημειώνει ότι η μεγάλη πρόκληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταφέρει να αποκαταστήσει τις ισορροπίες, εφαρμόζοντας επαρκή μέτρα, παρουσιάζοντας αξιόπιστα στοιχεία και βάζοντας δύσκολους, αλλά εφικτούς στόχους.

Εκτιμά ότι το πρόγραμμα με σαρωτικές αλλαγές επιχειρεί να εξοικονομήσει μέσα στο 2010 κεφάλαια ύψους 10 δισ ευρώ, με κύρια πηγή την αύξηση του φορολογικού βάρους, σημειώνει ότι περιέχει θετικά μέτρα, όπως η μείωση της σπατάλης του δημοσίου, φιλόδοξους στόχους, όπως η αύξηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, αλλά και αντιφατικά στοιχεία ως προς τα χρέη, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις κατασχέσεις ακινήτων, ακόμα και ελλείψεις, αφού λείπουν μέτρα ανταποδοτικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων και μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Η σοβαρότερη επιφύλαξη του εμπορικού συλλόγου για το ΠΣΑ, είναι ότι αυτό στηρίζεται περισσότερο σε δυνητική είσπραξη οφειλών και εισφορών, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, παρά σε αναπτυξιακές προοπτικές.

Καθυστερήσεις εκτιμά ότι παρατηρούνται στην αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού, καθώς και στην εισαγωγή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που δεν προβλέπεται να εφαρμοστούν πριν το 2012.

Επίσης, κρίνει ότι είναι εμφανής η ατολμία στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αφού προβλέπεται μόνο η απελευθέρωση των υπηρεσιών, ενώ υποβαθμίζεται και η σημασία των ΣΔΙΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα