Η ενίσχυση σε ευρώ του βασικού μισθού είναι η βασική διεκδίκηση της ΓΣΕΕ όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Γιάννης Παναγόπουλος, μετά την πρώτη διερευνητική συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ) για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Στη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ σημειώνει πως «απαιτήθηκε η γενναία και ουσιαστική αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων, ώστε να ανακουφιστούν τα κατώτατα εισοδηματικά στρώματα και εν συνεχεία μια ικανοποιητική αύξηση για όλους τους εργαζομένους».
Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε πως η Συνομοσπονδία έθεσε το πλαίσιο και τα αιτήματα που διεκδικεί και κατέθεσε με ιδιαίτερη έμφαση το εισοδηματικό μέρος που αφορά την ενίσχυση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, δηλαδή των χαμηλόμισθων.
Συμπλήρωσε πως από τη μεριά των εργοδοτικών οργανώσεων υπήρξε μια πρώτη, καταρχήν θετική αντιμετώπιση «αλλά αυτό δεν προοιωνίζεται αν δεν δώσουν τελική απάντηση πάνω στην βασική μας διεκδίκηση, που είναι η ενίσχυση σε ευρώ του βασικού μισθού και κατόπιν διαπραγματεύσεις για το ποσοστό της αύξησης, που όπως γνωρίζετε αποτελεί τον πιλότο, τον οδηγό για τις ευρύτερες αυξήσεις σε όλους τους κλάδους και σε όλους τους τομείς της οικονομίας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε «σκληρή» την πραγματικότητα σημειώνοντας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεννοηθούμε να βρούμε από κοινού λύσεις, γιατί υπάρχει μία σκληρή πραγματικότητα, που αυξάνει τις ευθύνες μας και περιορίζει το τι πρέπει και μπορούμε να κάνουμε».
Ερωτηθείς αν αποδέχθηκε ο ΣΕΒ μία αύξηση σε ευρώ, καταρχήν, στον κατώτατο μισθό, που αποτελεί και τη βασική διεκδίκηση της ΓΣΕΕ, ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε: «Έχουμε αποδεχθεί να το συζητήσουμε. Εκφράσαμε εδώ τις μεγάλες δυσκολίες, που βλέπουμε στην πρακτική εφαρμογή και στη νομική δυνατότητα να γίνει αυτό. Περιμένουμε από τη ΓΣΕΕ να μας διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι μπορεί να γίνει, για να δούμε εάν είναι πράγματι εφικτό».