Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στον κλάδο υπηρεσιών

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 11:20
UPD:11:38

Μείωση παρουσίασε ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, με τον τομέα των υπηρεσιών να συνεχίζει να επεκτείνεται, αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, και τον τομέα της μεταποίησης να αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό των σχεδόν δύο τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ινστιτούτου Markit, ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 52,3 μονάδες από 53,6 μονάδες που ήταν το Δεκέμβριο – τα υψηλότερα επίπεδα από των τελευταίων 25 μηνών.

Αν και ο δείκτης παρέμεινε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα πάνω από τις 50 μονάδες, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, διαμορφώθηκε κάτω από τις 53,9 μονάδες που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Αντιθέτως, στον τομέα της μεταποίησης ο PMI αυξήθηκε τον Ιανουάριο στις 52 μονάδες από 51,6 μονάδες που ήταν το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη άνοδό του, στις 51,8 μονάδες. Ο επιμέρους δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε στις 55,8 μονάδες από 55,1 μονάδες.

Ο σύνθετος δείκτης – ο οποίος συμπεριλαμβάνει υπηρεσίες και μεταποίηση – υποχώρησε από τα υψηλά 26 μηνών του προηγούμενου μήνα (54,2 μονάδες) στις 53,6 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα