Αν. Λοβέρδος: Aνεξέλεγκτες σπατάλες από την πρώην διοίκηση του ΟΑΕΔ

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 12:59

Βολές κατά της προηγούμενης διοίκησης του ΟΑΕΔ για ανεξέλεγκτες σπατάλες, οι οποίες έχουν οδηγήσει τον Οργανισμό σε οριακό σημείο χωρίς αποθεματικά, εκτόξευσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη Βουλή. Επανέλαβε δε ότι διεξάγεται εισαγγελική έρευνα.

Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Πυθαγόρα Βαρδίκου από το ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Μαυρίκου από το ΚΚΕ, ο υπουργός τόνισε ότι «ο Οργανισμός κατανάλωσε κατά τρόπο απερίσκεπτο, καταναλωτικό και πολιτικά πελατειακό όλα τα αποθέματα προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σταδιοδρομίες και πολιτικές καριέρες».

Όπως ανέφερε, το Σεπτέμβριο 2009 και το Δεκέμβριο 2009 οι δαπάνες του ΟΕΑΔ ήταν 1,2 δισ. ευρώ, όταν αντιστοίχως τα έσοδα ήσαν 900 εκατ. Η διάφορα των 300 εκατ., πρόσθεσε, καλύφθηκε από τα 101 εκατ. του αποθεματικού και τα 300 εκατ. από το Λογαριασμό Αλληλεγγύης που είχε περάσει στον ΟΑΕΔ παρά τις διαφωνίες των κοινωνικών εταίρων κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξήγησε ο υπουργός, ο ΟΑΕΔ μπήκε στο 2010 με 101 εκατ. αποθεματικό, όταν απαιτούνται 145-150 εκατ. μηνιαίως για τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία δίδονται από τα μηνιαία έσοδα από το ΙΚΑ, ενώ παραμένει ως ερώτημα πώς θα καλυφθούν οι λοιπές υποχρεώσεις.

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι 15 εκατ. το μήνα χρειάζονται επίσης για τα stage, τα οποία αυξήθηκαν κατά 2.500 μόνο στο προεκλογικό 20ήμερο.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν, αφού διευκρινίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ότι επειδή δεν είναι προσλήψεις, αλλά συμβάσεις, δεν είναι παράνομες.

Πέραν αυτών, υπογράμμισε ο υπουργός, ο ΟΑΕΔ έχει και άλλα προγράμματα, όπως για το επίδομα μητρότητας που ανέρχεται σε 150 εκατ.: «Πού είναι αυτά τα χρήματα; Έμπαιναν προγράμματα, χωρίς να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα κονδύλια. Που θα βρεθούν; Θα καταφύγουμε πάλι στον δανεισμό. Πάλι αυτή η κλασσική μέθοδος και ο φαύλος κύκλος;», διερωτήθηκε.

Επεσήμανε ακόμη ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις έναντι των υπαλλήλων της Ολυμπιακής ως κρατικής εταιρείας με συμπληρωματικά επιδόματα 80-100 εκατ. και επιδόματα από τον κρατικό προϋπολογισμό 250-280 εκατ.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρδίκος ανέφερε ότι δεν νοούνται παιχνίδια με τους αριθμούς.

Εντονότερη ήταν η κριτική του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαυρίκου, ο οποίος απέδωσε στον υπουργό «ενίσχυση της κεντρικής κυβερνητικής προπαγάνδας περί χρεοκοπίας και ανάγκης να σταματήσουν να διεκδικούν.

«Το θέμα του ΟΑΕΔ από μόνο του δείχνει με τον πιο ωμό και τον πιο εξοργιστικό τρόπο, πώς ένας οργανισμός που συγκροτήθηκε για να βοηθά τους άνεργους, μετατρέπεται σε μηχανισμό επιδότησης των βιομηχάνων και των εργοδοτών. Πού πήγαν τα λεφτά; Έπεσαν στη θάλασσα; Υπάρχει κανείς στη φυλακή;», αναρωτήθηκε.

Απαντώντας ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι «η διαχείριση που έγινε στον ΟΑΕΔ τα προηγούμενα χρόνια ήταν παροιμιώδης. Αν γι’ αυτά, υπάρχει ανάγκη κάποιος να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη, αυτό δεν είναι δουλειά ενός υπουργού».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα