Στην 73η θέση η Ελλάδα στο δείκτη οικονομικής ελευθερίας

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 13:27

Το Χονγκ Κονγκ κατέκτησε για άλλη μία φορά την πρώτη θέση παγκοσμίως αναφορικά με το βαθμό οικονομικής ελευθερίας, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχασαν το χαρακτηρισμό της «ελεύθερης οικονομίας». Στην 73η θέση βρίσκεται η Ελλάδα, έχοντας βελτιώσει τη βαθμολογία της από πέρυσι.

Σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη οικονομικής ελευθερίας που εκδίδει κάθε χρόνο το Ίδρυμα Heritage σε συνεργασία με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση ενίσχυσε σημαντικά τον παρεμβατικό της ρόλο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, βρίσκονται φέτος στην 8η θέση της λίστας, από την 6η θέση που κατείχαν πέρυσι. Παράλληλα, για πρώτη φορά, δεν ανήκουν στις «ελεύθερες», αλλά στις «αρκετά ελεύθερες» οικονομίες.

Δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η Σιγκαπούρη, τρίτη η Αυστραλία και τέταρτη η Νέα Ζηλανδία.

Στις τελευταίες θέσεις η Κούβα, η Ζιμπάμπουε και η Βόρεια Κορέα, ως η λιγότερο ελεύθερη οικονομία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 73η θέση του πίνακα και συγκαταλέγεται μεταξύ των μετρίως ελεύθερων οικονομιών, έχοντας αυξήσει τη βαθμολογία της κατά 1,9 μονάδες (62,7 με άριστα το 100) σε σχέση με το 2009, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 24η θέση.

Η κατάταξη βασίζεται στο πόσο ανοιχτή είναι μία οικονομία, στο εμπόριο, την αποτελεσματικότητα των ρυθμιστικών της αρχών και την τήρηση των νόμων.

Πηγές: heritage.org, wsj.com, VOA



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα