Επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των τραπεζών από τη διεύρυνση των spread

Δηλώσεις Α. Θωμόπουλου σε τραπεζικό συνέδριο
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 11:35

Επιπτώσεις στο κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τη διεύρυνση των spread «βλέπει» ο γενικός διευθυντής οικονομικών και λειτουργικής στήριξης της Εθνικής Τράπεζας, ¶νθιμος Θωμόπουλος.

Μιλώντας χθες σε τραπεζικό συνέδριο, ο κ. Θωμόπουλος εκτίμησε ότι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών θα αυξηθεί έως 400-500 εκατ. ευρώ φέτος, με την υπόθεση ότι θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου.

«Αυτό θα συμβεί ως αποτέλεσμα της απορρύθμισης που έχουμε δει στο κόστος δανεισμού των κρατικών ομολόγων από το Νοέμβριο», εξήγησε.

Το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών εκτινάχθηκε μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος από την κυβέρνηση στο 12,7% του ΑΕΠ το 2009. Χθες ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 311 μονάδων βάσης.

Ο κ. Θωμόπουλος επεσήμανε ότι η πιστωτική επέκταση δύσκολα θα συνεχίσει να κινείται με τους ισχυρούς ρυθμούς του παρελθόντος, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται για πρώτη φορά σε ύφεση μετά το 1993 και ότι η πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 4% περίπου πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα