Προς έκδοση κοινοπρακτικού ομολόγου έως €5 δισ.

Εντός του Ιανουαρίου
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 11:57
UPD:12:46

Την έκδοση κοινοπρακτικού ομολόγου, διάρκειας 5-10 ετών, με σκοπό την άντληση 3-5 δισ. ευρώ εντός του Ιανουαρίου σχεδιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Επίσης, στα «σκαριά» βρίσκεται άλλη μια έκδοση, η οποία πιθανόν να πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής του οργανισμού.

«Θα πραγματοποιηθεί έκδοση κοινοπρακτικού ομολόγου στο άμεσο μέλλον. Θα ανέρχεται σε περίπου 3-5 δισ. ευρώ και θα είναι διάρκειας 5-10 ετών», ανέφερε ο κ. Σπύρος Παπανικολάου, διευκρινίζοντας πως ως «άμεσο μέλλον» εννοεί την περίοδο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

«Θα ακολουθήσει άλλη μια κοινοπρακτική έκδοση, πιθανότατα τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε.

Εντωμεταξύ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε στο πρακτορείο ότι «δεν υπάρχει εντολή για δανεισμό με ιδιωτική τοποθέτηση σήμερα ή τις αμέσως επόμενες ημέρες», διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Στον απόηχο των δηλώσεων Παπανικολάου, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε και πάλι πάνω από τις 300 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του bund διαμορφωνόταν νωρίτερα στις 301 μονάδες βάσης από τις 288 μονάδες βάσης που ήταν αργά την Πέμπτη.

Χθες, αναρριχήθηκε έως τις 311 μονάδες βάσης - στα υψηλότερα επίπεδα από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2001.

Το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας αναμένεται φέτος στα 53,3 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει ότι θα μελετήσει όλα τα μέσα και τις μεθόδους δανεισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα